Denník N

DPH pre gastro klesla, lacnejšie menu však nečakajte. Pomôže to pokryť rast nákladov, hovorí manažér z cestovného ruchu

Marek Harbuľák. Foto - Asociácia hotelov a reštaurácií
Marek Harbuľák. Foto – Asociácia hotelov a reštaurácií

Keď parlament koncom minulého roka rozhodol o dočasnom znížení DPH pre reštaurácie, fitnescentrá či bazény, podnikatelia v gastrobiznise sa potešili, no boli aj skeptickí. Úvod roka je pre nich tradične najslabším obdobím, a tak sa dalo čakať, že úžitok z dočasne zníženej DPH budú mať najmä prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk.

O to viac manažéri reštaurácií uvítali, keď sa napokon nižšia DPH uzákonila natrvalo. Netreba však mať prehnané očakávania, že by mali ceny v reštauráciách klesnúť. Znížená DPH totiž podľa nich len uľaví tlakom na náklady, ktorým podnikatelia v sektore čelia celé mesiace.

Jedným z nich sú energie. Pri nich nie je jasné, či a ako s nimi bude štát v budúcnosti pomáhať, vysvetľuje prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska a zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

V rozhovore opisuje aj:

  • či bolo komplikované prejsť v krátkom čase z 20-percentnej na 10-percentnú DPH,
  • ako je to s DPH pri rozvoze jedla alebo ak si ho zákazník príde prevziať zabalené,
  • ako naúčtovať jedlo, ktoré si dá niekto dodatočne zabaliť,
  • ale aj prečo môžete za saunu naďalej zaplatiť 20-percentnú DPH, zatiaľ čo za plávanie v bazéne už nie.

Čo sa dialo v reštauráciách na prelome rokov, keď začala platiť 10-percentná DPH na reštauračné a stravovacie služby? 

V každej prevádzke sa musela spraviť uzávierka. Takže pred ňou sa uplatňovala 20-percentná DPH a po nej 10-percentná DPH. Bola to skôr technická záležitosť, ktorá mohla mierne znížiť komfort hostí v prevádzke, ale dalo sa to zvládnuť.

Zvládli podniky urobiť zmeny v pokladničných systémoch?

Bol to trochu stres, keďže zmeny v DPH boli schválené na poslednú chvíľu v decembri. Dodávatelia pokladníc naozaj mali čo robiť. Na druhej strane, veľká časť podnikov nebola v úvode roka otvorená, takže mali čas urobiť tieto zmeny aj počas prvých dní roka 2023. Tým myslím najmä prevádzky, ktoré sa orientujú napríklad na obedové menu a prvý januárový týždeň boli zatvorené.

Bez prestávky boli otvorené skôr takzvané zábavné podniky či lyžiarske strediská, ale to je z celkového počtu prevádzok menšia časť. Predpokladám, že aj servis pokladníc fungoval tak, že dodávatelia najprv obslúžili tých, ktorí boli otvorení aj prvé januárové dni, a ostatným dali neskoršie termíny. Dalo sa to však stíhať, keďže registračné pokladnice sú elektronické, takže sú povinne pripojené na internet. To znamená,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Cestovný ruch

Dane a odvody

Firmy

Gastro a jedlo

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie