Denník N

Dve sadzby DPH pre reštaurácie a okienkový predaj budú ešte veľkou šou, hovorí prezident finančnej správy Žežulka

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Prezident finančnej správy Jiří Žežulka tvrdí, že urobili celý rad opatrení, aby exporty zo Slovenska nekončili v ruskej vojenskej technike. Časť vývozu podľa neho zastavili nové sankčné zoznamy Európskej únie, niektoré opatrenia urobili sami, stále však podľa neho nie je možné fyzicky kontrolovať všetok tovar, ktorý od nás odchádza do rizikových krajín. Podľa Žežulku finančná správa ešte nevie, či pochybili jej zamestnanci, keďže kontrola sa ešte neskončila.

V rozhovore ďalej vraví, že minulý rok sa zamerali na kontroly daňovníkov v zúženom rozsahu, aby išli čisto po rizikovej transakcii a „nehrabali sa v nepodstatných veciach“. Úplne spokojný však nie je. „Dostávam na stôl aj podnety od niektorých podnikateľských subjektov, keď premýšľam nad tým, čo chce kontrolór vlastne kontrolovať.“

Žežulka sa zároveň obáva, že nám minimálne podľa údajov z daňových priznaní zanikne predaj z okienka. Od januára totiž začala platiť DPH pre reštaurácie 10 percent a pre okienkový výdaj 20 percent.

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • ako sa snažia lepšie analyzovať riziká pri exportoch do Ruska;
  • prečo bolo možné vyviezť zo Slovenska ložiská, ktoré mohli skončiť v ruských obrnených transportéroch;
  • že podnikatelia dostanú do konca januára nový index daňovej spoľahlivosti, najneskôr v apríli by mal byť zverejnený na webe;
  • že pokrok v analytike by mohla priniesť e-faktúra, ale teraz na to nie je politická vôľa;
  • že za dva roky vyriešili 15 IT systémov, venujú sa ďalším deviatim, tento rok plánujú rozbehnúť viacero IT tendrov.

Pred dvoma mesiacmi sme upozornili, že sa zo Slovenska vyváža veľké množstvo tovarov, ktoré by mohli končiť – a zrejme aj končia – v ruskom vojenskom priemysle. Išlo o ložiská, elektronické súčiastky, ale aj o linku na výrobu kordov pneumatík priamo dodávateľovi ruskej armády. Do Iránu sa cez Slovensko vyviezol letecký motor, do Ruska krátko pred inváziou motory do vrtuľníkov. Deje sa to aj teraz?

Export do Ruska v rámci roka 2022 poklesol približne na pätinu pôvodného množstva oproti obdobiu pred konfliktom na Ukrajine.

Aj počas posledných dvoch mesiacov?

Áno, a ten pokles je významný. Veľmi to ovplyvnilo aj prijatie posledného balíčka sankcií zo 16. decembra, keď sa napríklad úplne zablokoval export ložísk, ale aj motorov, ktoré by mohli skončiť v dronoch. Tento problém sa teda vyriešil na úrovni Európskej únie. A zopakujem to, čo som povedal aj na tlačovej konferencii – finančná správa nijako nepochybila. To, že existujú veci, ktoré by sa dali zlepšiť, je pravda a už sme niektoré implementovali do praxe, ale nie sme určite tou čiernou dierou v systéme a nie sme ani zásobárňou Ruska, ako sa o tom písalo.

Hovoríte, že z právneho hľadiska bolo všetko v poriadku. Bolo to v poriadku aj z etického hľadiska?

Ako štátny úradník nemám možnosť zvažovať, či je to etické alebo nie. Môžem sa správať len tak, ako mi to určuje zákon. Pokiaľ je osoba či tovar na sankčnom zozname, tak ho neprepustím. Pokiaľ na ňom nie je,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Colné podvody

Dane a odvody

Gastro a jedlo

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie