Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Do čoho investovať v roku 2023

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Jeden z mojich najobľúbenejších autorov, šéf Rockefeller International a medzinárodný investor Ruchir Sharma, publikoval pred pár dňami vo Financial Times veľmi zaujímavý článok o hlavných trendoch globálneho ekonomického vývoja v novom roku a o tom, aké príležitosti, ale aj obmedzenia to prináša pre investorov.

Najdôležitejším a určujúcim faktorom všetkého, čo sa vo svete ekonomiky a ekonomickej politiky deje, je, že politickí lídri, ale aj investori sú zneistení novou situáciou a väčšina z nich na ňu reaguje neadekvátne – buď vôbec, alebo nedostatočne. Nová situácia je daná predovšetkým definitívnym koncom éry lacných a neobmedzených peňazí, nový dlhodobý štandard pre infláciu bude skôr 4 percentá ako 2 percentá, a teda úrokové miery sa už nevrátia na úrovne okolo nuly.

Takže platí, že tí investori, ale aj krajiny a politici, ktorí mali svoju stratégiu stále postavenú na takmer neobmedzenom prístupe k lacným úverom, budú strácať. V prípade firiem ich pozíciu nahradia iní víťazi, v prípade politikov a krajín to však nemusí platiť. Prísť môžu iní, lepší a zodpovednejší, ale aj horší.

Tu sa nedá nespomenúť, že medzi takých politikov patria aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Investovanie a úvery

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie