Denník N

Slovenská vetva Arcy Investments je blízko pádu do konkurzu. Ústavný súd odmietol úhybný manéver skupiny

Rastislav Velič, šéf skrachovanej skupiny Arca. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rastislav Velič, šéf skrachovanej skupiny Arca. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Prvá z významných častí skupiny Arca je veľmi blízko krachu, ktorý by znemožnil plánované oddlžovanie pod ochranou súdov.
  • Slovenskú vetvu Arcy Investments ohrozujú problémy jej pôžičkovej firmy Silverside. Tá aj napriek súdnym protinávrhom skupiny zostáva v konkurze, a tak doň môže siahnuť aj celú túto časť biznisu Arcy.
  • Do tejto vetvy Arcy patrí sieť ubytovní SOMO správcovská, obchodný dom s nábytkom Lightpark, predajca áut Auto Lamač či poradenská firma Panoramis.

Väčší veritelia zadlženej skupiny Arca, medzi ktorých patrí J&T banka, Slovenská sporiteľňa či Privatbanka skupiny Penta, už dlhšie podporujú jej oddlženie pod dohľadom pôvodných vlastníkov. Svoje úvery majú totiž zabezpečené záložnými právami.

Mnohí veritelia z radov malých investorov by však Arcu radšej videli v konkurze s okamžitým rozpredajom jej majetku. Lídri skupiny podľa nich oddlženie aj tak nezvládnu a ešte sa môžu pokúšať odlievať jej majetok inam.

Jedna kľúčová vetva biznisu Arcy sa pritom nedávno dostala tak blízko pádu do konkurzu ako ešte nikdy. Konkrétne ide o slovenské podniky najväčšej firmy skupiny Arca Investments. Arca sa túto hrozbu snažila koncom minulého roku odvrátiť súdnymi protinávrhmi až na Ústavnom súde, no to jej nevyšlo.

Dôležitá schôdza veriteľov, ktorá rozhodne o tom, či sa môže táto časť Arcy oddlžiť alebo pôjde hneď do konkurzu, sa uskutoční už v pondelok 16. januára.

Prečo hrozí Arce prvý veľký konkurz

Veriteľský výbor zložený z najvýznamnejších veriteľov už schválil finálny reštrukturalizačný plán slovenského biznisu Arcy Investments, ktorý je základným predpokladom jej oddlžovania. No posledné slovo bude mať až pondelková schôdza všetkých veriteľov.

Ak na nej plán neprejde, slovenský biznis Arcy Investments skončí v konkurze.

V reštrukturalizačnom pláne sa práve teraz vytvorila veľká trhlina. Pôvodne počítal s tým, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Arca

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie