Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Strešná fotovoltika bude povinná, otázkou je kedy

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Členské štáty chcú začať s povinnou strešnou fotovoltikou postupne, europarlament žiada rýchlejší postup.
  • Slovensko posiela na skládky neupravený odpad, hrozí pokuta Európskej komisie.
  • V najbližšom desaťročí budú dominovať ekologické riziká.

Pripravili Radovan Geist, Barbara Zmušková, Irena Jenčová a Michal Hudec z portálu Euractiv.sk

1. Povinná fotovoltika na strechách – nie či, ale kedy

Švédske predsedníctvo chce do leta dokončiť prijímanie všetkej klimatickej legislatívy. Je medzi ňou aj revízia smernice o energetickej hospodárnosti budov. Nová verzia zavedie povinnosť inštalovať fotovoltiku na strechy budov. Členské štáty a europoslanci však ešte rokujú o presných termínoch zavedenia a charakteristikách budov, pre ktoré bude záväzok platiť.

Prečo je to dôležité

Revízia je súčasťou balíka klimatických a energetických politík s názvom Fit for 55, ktorý má Úniu priviesť k zníženiu emisií o 55 percent do roku 2030.

Po útoku Ruska na Ukrajinu však plány dostali aj ďalší význam. Prerušenia dodávok fosílnych palív z Ruska zdôraznili výhody energetickej bezpečnosti domácej zelenej elektriny, čo viedlo mnohé krajiny k posilneniu politík na podporu obnoviteľných zdrojov. Vyššie ceny fosílnych palív na celom svete zároveň zlepšili konkurencieschopnosť slnečnej a veternej energie oproti iným palivám.

Európska únia chce podporiť strešnú fotovoltiku aj iniciatívou pre solárne strechy v rámci programu REPowerEU, ktorým Európa bezprostredne reagovala na ruskú inváziu. Solárna energia hrá kľúčovú úlohu, cieľom je priniesť do sietí do roku 2025 vyše 320 GW solárnej fotovoltiky (viac ako dvojnásobok v porovnaní s rokom 2020) a do roku 2030 takmer 600 GW.

Ak je to potrebné na uvoľnenie investícií, krajiny by mali zriadiť národný podporný program, ktorý od budúceho roka zabezpečí masívne zavádzanie strešnej slnečnej energie s uprednostňovaním najvhodnejších budov na rýchle opatrenia (triedy energetického certifikátu A, B, C alebo D). Zároveň by členské štáty mali spojiť zavádzanie solárnych inštalácií s obnovou striech a uskladňovaním energie; toto by sa malo vykonávať prostredníctvom jednotných kontaktných miest pre obyvateľov, samosprávy aj firmy.

Prečo zavádzať povinnosť

REPowerEU navrhuje politické iniciatívy a vytvára možnosti financovania. Povinná inštalácia dá investorom jasný signál, aby s fotovoltikou počítali už pri plánovaní stavieb a rekonštrukcií. Na začiatok to znamená vyššie náklady (ktoré je možné v niektorých prípadoch kryť z verejných zdrojov), neskôr však firmy aj občania získajú nižšími účtami za energie.

V čom môže byť problém

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie