Denník N

Predvianočné zníženie novej ropnej dane Slovnaft neobmäkčilo. Vládu za ňu aj tak zažaluje

Oszkár Világi. Foto N - Tomáš Benedikovič
Oszkár Világi. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Slovnaft chce žalovať slovenskú vládu za novú daň z vyšších ziskov z ruskej ropy, aj keď tá sa napokon znížila z pôvodne zvažovaných 70 na 55 percent.
  • Rafinéria chce v žalobe využiť aj nacionalisticky ladené vyjadrenia bývalého ministra financií Igora Matoviča voči jej maďarskému vlastníkovi.
  • Podobnú žalobu proti novej európskej ropnej dani už podal aj globálny ropný koncern Exxon Mobil.
  • Vláda sa žaloby Slovnaftu neobáva, lebo výnosy z dane využije na legitímny cieľ – financovanie zvládnutia energetickej krízy.

Bratislavská rafinéria Slovnaft a jej maďarská matka MOL chcú zažalovať slovenskú vládu za novú daň zo zvýšených ziskov z lacnejšej ruskej ropy. Neobmäkčilo ju ani to, že koalícia na návrh dnes už mimovládnej SaS túto daň pri finálnom predvianočnom schvaľovaní v parlamente znížila z pôvodne uvažovaných 70 na 55 percent.

Rafinéria s maďarským vlastníkom stále trvá na žalobe, ktorú chce podať na arbitrážny súd vo Washingtone aj napriek tomu, že politici novú daň nielen znížili, ale aj obmedzili jej výber iba na jeden rok. Slovnaft odvedie novú mimoriadnu daň len za rok 2022. Pôvodne mal odvod platiť až do roku 2025.

Vláda novú daň zaviedla preto, aby získala financie na pomoc s drahými energiami pre iné, viac zasiahnuté odvetvia i domácnosti.

Využiť chcú Matovičov nacionalizmus aj inú podobnú žalobu  

Právnici Slovnaftu podľa vyjadrenia firmy na žalobe už pracujú. Chcú v nej využiť aj vyjadrenia bývalého ministra financií Igora Matoviča, ktorý zavedenie dane verejne spojil aj s tým, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie