Denník N

Čo je za záhadným grafom, v ktorom iba Slovensko a Malta zvýšili spotrebu plynu

Ilustrácia - T. G. s Midjourney
Ilustrácia – T. G. s Midjourney

Koncom minulého roka obletel slovenský internet graf od štatistického úradu Európskej únie – Eurostatu. Ukazuje, o koľko sa znížila spotreba plynu v členských štátoch. Dvadsiatim štyrom krajinám sa v ňom podarilo znížiť spotrebu niekedy až o desiatky percent. Čiernymi ovcami EÚ sú v ňom len dve krajiny – Malta a Slovensko.

Denník E niekoľko posledných mesiacov informuje, že Slováci míňajú menej plynu ako rok predtým. Graf Eurostatu, ktorý ukazuje, že na Slovensku spotreba plynu v skutočnosti narástla, preto mnohých analytikov prekvapil.

Prečo je to dôležité? Neistota okolo čísiel, koľko plynu vlastne míňame, spochybňuje aj kroky ministerstva hospodárstva a celej vlády v boji s energetickou krízou.

Ak by totiž platilo, že slovenské opatrenia sú nastavené tak, že spotreba plynu sa zvyšuje a nie znižuje, potom sa Slovensko nedostáva von z energetickej krízy, ale prepadáva sa do nej hlbšie.

Už pri pandémii koronavírusu sa pritom ukázalo, aké dôležité sú v krízových časoch spoľahlivé a rýchlo dostupné dáta. Dôležité je aj to, aby boli voľne dostupné verejnosti, odborníkom a novinárom, ktorí ich môžu analyzovať a prichádzať s riešeniami.

V mnohých západoeurópskych krajinách preto národné agentúry a ministerstvá zodpovedné za energetiku začali pravidelne zverejňovať otvorené dáta o spotrebe elektriny, plynu či priemerných teplotách spolu s historickými porovnaniami (tu je napríklad stránka Spolkovej sieťovej agentúry v Nemecku so spotrebou plynu). Na Slovensku žiadny takýto portál nevznikol.

V čom sú údaje Eurostatu odlišné od tých, ktoré internetom kolovali doteraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Karel Hirman

Plynová kríza

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie