Denník N

Ako sme z hutníckych Košíc postavených na ťažkom priemysle urobili digitálne mesto a udržali tu mladé mozgy

Košice v roku 2100, ako si ich predstavuje umelá inteligencia. Obrázok – J. K. s Midjourney
Košice v roku 2100, ako si ich predstavuje umelá inteligencia. Obrázok – J. K. s Midjourney

Jozef Ondáš rozpráva o príchode T-Systems na východ Slovenska pred 16 rokmi a o tom, ako Košice IT Valley – spojenie firiem so školami a samosprávami – vytvorilo viac ako 15-tisíc pracovných miest.

„Chceme, aby v Bratislave začali plakať, že je tam málo východniarov,“ žartoval predseda Správnej rady Košice IT Valley Juraj Girman, viceprezident Deutsche Telekom Systems Solutions Slovakia, najväčšieho zamestnávateľa v oblasti IT na východe Slovenska, na konci minulého roka na konferencii pri príležitosti 15. výročia založenia klastra.

Klaster má dnes 70 členov a výrazne sa mu podarilo skorigovať exodus mladých IT odborníkov z Košíc.

Zásadnou udalosťou bol príchod T-Systems Slovakia do Košíc v roku 2006. Spája ich meno Jozefa Ondáša, ktorý zakladal nemeckú pobočku (dnes už pod názvom Deutsche Telekom Systems Solutions Slovakia), bol jej generálnym riaditeľom do roku 2011 a zároveň stál pri zrode Košice IT Valley a prvé roky viedol jej správnu radu.

V rozhovore Jozef Ondáš opisuje vznik klastra, ktorý má vo vitríne takzvaný certifikát zlatej excelencie – získal ho v roku 2015 a obhájil o päť rokov neskôr – od Európskeho sekretariátu pre klastrové analýzy. Košice IT Valley ho dostal ako vôbec prvý v strednej Európe a stále je jediným zlatým klastrom na Slovensku.

Jozef Ondáš bol prvým predsedom Správnej rady klastra Košice IT Valley, ktorý vznikol v roku 2007. Foto – archív J. Ondáša

Viackrát ste sa vyjadrili, že kľúčovú zásluhu na príchode T-Systems do Košíc v roku 2006 a potom aj na vzniku klastra Košice IT Valley mal Rakúšan Franz Grohs z Deutsche Telekomu. Ako ste sa spoznali?

Zaregistroval som ho už koncom 80. rokov minulého storočia, keď bol obchodníkom v IBM a snažil sa, aby sa do Východoslovenských železiarní Košice dostali prvé osobné počítače. Ja som v tom čase riadil prevádzku výpočtového strediska IBM vo VSŽ.

Od začiatku mal akýsi vrelý vzťah k postkomunistickej východnej Európe – Slovensku, Česku či Maďarsku –, chcel,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Košice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie