Denník N

Prečo v recesii, prečo len jedna tretina a ktorá to bude?

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Kto investuje dlhodobo, nemusí sa obávať. Raz sa dočká aj reálnych výnosov vďaka pomalšiemu, ale organickému rastu ekonomiky a finančných trhov.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Súčasné obdobie so zvýšenou infláciou sa často porovnáva s inflačnou epizódou v rokoch 1972 – 1982. Veľmi nepríjemným sprievodným javom inflácie vo vtedajšom vyspelom svete bola vysoká nezamestnanosť. Aby znížila vysokú infláciu, americká centrálna banka zvýšila úrokovú mieru v roku 1974 najprv na 13 a neskôr – v roku 1982 – až na 20 percent. Pri takýchto úrokoch sa prirodzene nedalo podnikať. Firmy hromadne prepúšťali a miera nezamestnanosti rýchlo dosiahla povojnové rekordy. Bude sa to opakovať? Príde vysoká nezamestnanosť aj na Slovensko?

Niekoľko odlišností

Zatiaľ to tak nevyzerá. Dnešný svet je predsa len v mnohom iný ako pred polstoročím. Súčasné úrokové miery v USA aj eurozóne sú hlboko pod úrovňou rokov 1972 – 1982. A čo je hlavné, zásadne sa zmenila demografia trhu práce. Kedysi sa bili zamestnanci o prácu, dnes sa bijú firmy o zamestnancov.

Ďalšou odlišnosťou je vysoké zadlženie (nielen) vyspelých ekonomík. Keď sa dvíhajú úroky, stúpajú náklady na obsluhu štátneho dlhu. Začiatkom 80. rokov činil verejný dlh USA 50 a Talianska 75 percent hrubého domáceho produktu. Dnes je v oboch krajinách na úrovni 140 percent HDP. Centrálne banky môžu potláčať infláciu s väčším či menším elánom, no nemôže byť ich cieľom vyvolať štátny bankrot. Ak by Európska centrálna banka pristúpila k drastickému zvyšovaniu úrokov, do problémov by sa dostalo nielen Taliansko, ale postupne aj celá eurozóna. Malé a zraniteľné krajiny ako Slovensko by si to odskákali najviac. Liek nesmie byť horší ako choroba.

Je správne, že ECB z veľkej časti prehliada mediálny hluk okolo inflácie a sústreďuje sa na omnoho dôležitejšie dlhodobé veci – udržanie spoločnej meny a prehlbovanie európskej integrácie. Úroky v eurozóne teda budú stúpať pomalšie ako v USA. Európa však bude znášať dôsledky vojny na Ukrajine vo väčšej miere, a preto jej ekonomika bude v lepšom prípade stagnovať.

A čo Slovensko?

Ako sa bude dariť slovenskej ekonomike?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie