Denník N

Minister Hirman: S bláznom sa nehádaj, lebo si vás môžu pomýliť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Uznávam, že naša komunikácia mohla byť intenzívnejšia, ale konali sme, tvrdí v rozhovore minister hospodárstva Karel Hirman.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslanci hnutia Republika Mazurek a Suja vyrobili začiatkom roka na Facebooku video o tom, aké zálohové faktúry dostali pizzeria, zdravotné stredisko a detské centrum, ktoré má v tejto chvíli na Facebooku 300-tisíc videní. Aj s Ficom to využili na to, že burcovali ľudí, aby prišli 21. januára na referendum. Prečo sa toto deje, keď vláda tvrdila, že ľuďom pomôže a takéto dvesto-tristo percentné nárasty sa neudejú? 

Prioritou bola pomoc vlády domácnostiam, aby po 1. januári neplatili viac. Ako jedna z mála krajín EÚ sme stihli urobiť schému pre podnikateľské subjekty v decembri. Firmy, ktoré už v auguste a v septembri platili trhové ceny, doslova finančne krvácali. To, čo spomínate, je jednoducho politická kampaň pred referendom. Spojená kampaň fašistov, Fica, ku ktorej sa pridali aj pán Matovič, časť SaS. Fakty sú trošku iné.

Ešte pred koncom minulého roka sme v komunikácii s dodávateľmi žiadali, inú páku sme v tom čase nemali, aby práve neposielali zálohové faktúry malým podnikateľom, lebo sme vedeli, že cena vystrelí. Sú to len zálohové, nie konečné faktúry. Žiadali sme, aby mali strpenie po Novom roku s tým, že zhruba v polovici januára predstavíme mechanizmus na to, aby sme to hneď v zárodku eliminovali.

Ale napriek tomu niektorí tie faktúry vystavili a to bolo využité v politickej kampani. 

Zneužité. Áno, niektorí vystavili, hlavne tí menší. Dodávateľov je veľa a vystavili aj niektorí väčší, napríklad Stredoslovenská energetika. Ale ich splatnosť je v polovičke februára.

Ale prečo ich vystavili? 

Lebo je taký mechanizmus, postupovali v podstate profesionálne. Splatnosť zálohových faktúr, ktoré vystavila napríklad aj Stredoslovenská energetika, je až v polovičke februára. To znamená, že podnikatelia ešte nemali platiť. Niektoré menšie sú splatné do konca januára, čiže ešte stále nie. Veľkí ako SPP, Západoslovenská energetika nevystavovali nič. Východoslovenská energetika poslala faktúry ešte za minulý rok a poslala rozpis zálohových platieb, nie samotnú faktúru na zálohu, ale rozpis. To znamená len informačný materiál.

Nedalo sa zabrániť tomu, aby aj títo menší nevystavovali zálohové faktúry, keby sa konalo rýchlejšie? 

Nedalo, môžete konať len v rámci zákona. Áno, vedeli sme, že to bude, ale nemôžeme predbehnúť čas. Pripomínam koniec minulého roka: štátny rozpočet bol schválený len pár dní pred Vianocami a už sa to sprocesovať nedalo. Dovtedy sme nemohli s dodávateľmi rokovať o zastropovaní pre túto kategóriu, lebo ak by štátny rozpočet nebol schválený, nemali by sme peniaze ani na domácnosti. Ani by sa so mnou dodávatelia nebavili, lebo by som im nevedel nič garantovať. Tí, ktorí to teraz kritizujú, fašisti, Fico, ale aj SaS a pán Matovič, naťahovali schvaľovanie štátneho rozpočtu do krajnosti a vlastne spôsobili tento časový stres.

Čiže politická zodpovednosť je na tých, ktorí schválili tak neskoro štátny rozpočet? 

Jednoznačne, samozrejme. Ďalšia veľmi dôležitá procesná vec, o ktorej nikto nehovorí, ani tí takzvaní experti, je, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetí je ten orgán, ktorý je u nás určujúci pre zvlášť regulované ceny. Príslušné cenové vyhlášky vydal doslova a dopísmena len pár hodín pred Silvestrom. Dovtedy ste sa len mohli domnievať, že bude taká cena, ale pokiaľ ÚRSO ako orgán zákonom splnomocnený to nestanoví, tak jednoducho to je len vaša domnienka.

A prečo to ÚRSO nemohol urobiť skôr? 

To je otázka na pána predsedu ÚRSO, ale záver roka bol zložitý, hektický.

Video: Rozhovor s ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom
(autori: Martina Koník, Monika Tódová)

Ale predsedu ÚRSO menuje vláda na návrh ministra. Toto nie je vaša politická zodpovednosť? Nie sme v mierových časoch a štáty v energetickej kríze konajú razantnejšie. 

U nás nie sme ani vo vojne, je to štandardný mechanizmus. Buď máme nezávislý orgán, ktorý koná v rámci platných zákonov a predpisov, lebo ÚRSO konal. I keď ten čas rovnako natiahol do konca roka, ale takisto som si vedomý, že aj pán predseda v tej hektickej situácii čakal, ako sa situácia vyvinie.

No hlavná príčina, to, čo som avizoval, prečo ceny pre tých regulovaných malých podnikateľov takto extrémne vyrástli, je tá, že v lete minulého roka predošlé vedenie ministerstva hospodárstva, to znamená pán Sulík a pán Galek, presne tí, ktorí ma teraz kritizujú a ktorí hovoria, že nič nerobím a že sme niečo zanedbali, vytvorili situáciu, že tlakom na ÚRSO zmenili regulačné referenčné obdodbie pre stanovenie cien elektriny. Stlačili ho postupne až na august, september, teda na mesiace, kde tá cena dosiahla extrémny vrchol, a na základe toho spôsobili, že ani ÚRSO už inak konať nemohlo, len stanoviť tú cenu na základe týchto extrémnych cien za august – september.

Ak by bolo ponechané pôvodné regulačné obdobie, ktoré tu štandardne fungovalo iks rokov, ktoré bolo, mimochodom, ponechané aj pri plyne, tak tá regulovaná maximálna cena by bola do 190 eur za megawatthodinu. Takto ju máme vyše 500 eur.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Karel Hirman

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie