Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou sa rozhodne na Kryme

Mobilizovaní muži z okupovaného Krymu. Ilustračné foto - Getty Images
Mobilizovaní muži z okupovaného Krymu. Ilustračné foto – Getty Images

Autor je bývalý minister financií

Dnes je už hádam každému súdnemu človeku jasné, že vojna medzi Ruskom a Ukrajinou sa nemôže skončiť (naozaj skončiť) žiadnym kompromisom. Áno, v prípade, že by Západ prestal Ukrajinu podporovať vojensky a finančne, môže sa skončiť zamrznutým konfliktom, čo by však neznamenalo koniec vojny, ale len odloženie jej naozajstného ukončenia. Dôvody sú najmä dva. Po prvé, Ukrajina sa nikdy nevzdá svojich území a po druhé, ak by aj Západ ukončil pomoc Ukrajine, celkom určite by neukončil sankcie voči Rusku, ktoré by mu znemožnili na jednej strane normálne fungovať a na strane druhej ovládnuť viac ukrajinského územia ako kontroluje doteraz.

Ani ukončenie vojenskej a finančnej pomoci Ukrajine zo strany Západu (chvalabohu) nie je pravdepodobné, takže sa s najväčšou pravdepodobnosťou dá predpokladať, že vojna bude pokračovať aj v priebehu roka 2023.

Otázkou je, či by sa vojna mohla skončiť v priebehu tohto roka, pričom pod skončením treba mať na mysli naozajstný koniec, ktorý nebude len zmrazením konfliktu a nebude ani zdrojom zásadnej nestability do budúcnosti. A takýto koniec vojny s najväčšou pravdepodobnosťou nebude možný, kým bude pri moci Vladimir Putin. Je však možné predpokladať, že by Putin mohol byť odstavený od moci?

Ako som písal naposledy tu, verejná mienka v Rusku síce rozhodujúcim spôsobom súvisí s celkovou ekonomickou a sociálnou situáciou obyčajných ľudí, tú sa však Putinovmu režimu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie