Denník N

Kto môže za vysoké zálohové platby za energie a či veriť tomu, čo sa teraz dohodlo (+ podcast)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najväčší problém je, že pomoc pre podniky je iba na prvé tri mesiace tohto roka, a nikto nevie, čo bude potom, hovoria vedúci editor Denníka E Ján Kováč a reportér Denníka E Tomáš Grečko.

Niektorí podnikatelia dostali v novom roku vysoké zálohové platby za energie. Začiatkom týždňa preto zasadala vláda. Jano, môžeme dnes už s istotou povedať, že vysoké faktúry za plyn a elektrinu nemusia platiť a že sa problém vyriešil?

Kováč: Áno, do veľkej miery sa vyriešil. Nemusia ich platiť, mali by im čoskoro prísť nové zálohové predpisy a faktúry.

Vieme povedať, o akú veľkú skupinu ide, ktorá také faktúry dostala?

Kováč: Ide o významnú časť slovenských podnikov, o malé regulované podniky. Firmy do 50 zamestnancov tvoria desiatky percent v celom firemnom sektore z pohľadu zamestnanosti. Ide o státisíce ľudí, ktoré by mohli byť zasiahnuté.

Grečko: Doplním, že nie všetky tieto firmy dostali zálohové faktúry. Podľa toho, čo vieme, sa to týka menšej časti firiem.

Podľa ministra hospodárstva poverenej vlády Karla Hirmana vysoké faktúry dostali zákazníci Stredoslovenskej energetiky a možno ešte niektorých ďalších dodávateľov. Čiže neposielali ich všetci. Prečo sa podľa vás jeden veľký dodávateľ tak rozhodol a iní dodávatelia nie?

Kováč: Zrejme preto, lebo išlo o neformálne dohody medzi ministrom a dodávateľmi o tom, aké zálohové predpisy, akým spôsobom a kedy majú posielať. V tom čase nebol schválený rozpočet, ministerstvo nemalo od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) potrebné doklady na to, aby sa dohodlo s dodávateľmi záväzne, preto si rôzni dodávatelia mohli rôznym spôsobom vykladať dohodu. Dôležité je, že situácia bola pre všetkých dodávateľov a pre všetky malé podniky rovnaká. Aj keby to vláda nevyriešila, zálohové predpisy by boli rovnaké pre všetkých, akurát by ich dostávali o niečo neskôr.

Dalo sa tomu podľa vás predísť? Niektorých podnikateľov to mohlo zneistiť, možno museli revidovať svoje plány.

Grečko: Dalo sa predísť komunikačnému chaosu a šumu, ktorý okolo toho nastal. Chýbal takpovediac „ikeový“ návod pre podnikateľov, jasný a stručný, podľa ktorého by každý vedel, v akej je situácii, do akej skupiny patrí a aký postup sa ho bude teraz týkať.

Podľa Hirmana je hlavný dôvod problému ten, že jeho predchodca Richard Sulík a jeho vtedajší štátny tajomník Karol Galek tlakom na ÚRSO zmenili referenčné obdobie pre stanovenie cien elektriny na august a september. Vtedy však cena dosiahla svoj vrchol. Čo si o tom myslíte?

Kováč: Má pravdu v tom, že posunutie referenčného obdobia spôsobilo významný problém s vysokými zálohovými platbami. To bola hlavná príčina. Na druhej strane v momente, keď to regulačný úrad alebo bývalý minister hospodárstva Sulík posúvali, sme nevedeli, ako

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Iné podcasty Denníka N

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie