Denník N

Mohol by sa volať „Made in Europe“. Nový fond EÚ má zachrániť aj slovenský priemysel

Továreň na výrobu solárnych článkov pre fotovoltické moduly. Foto N - Tomáš Grečko
Továreň na výrobu solárnych článkov pre fotovoltické moduly. Foto N – Tomáš Grečko
  • Európske priemyselné firmy pri vysokých cenách energií nedokážu konkurovať americkým a čínskym.
  • Bez vlastného priemyslu si EÚ nedokáže vyrobiť dosť surovín a materiálov na zelenú transformáciu. Hrozí jej závislosť od Číny.
  • USA navyše rozbehli vlastnú podporu pre priemysel a darí sa im niektoré investície odlákať z Európy k sebe.
  • V Európe sa preto čoraz viac hovorí o zriadení spoločného fondu na podporu výroby batérií, fotovoltických a iných zelených technológií. 

Slovenský a európsky priemysel už ohrozujú nielen drahé energie, ale aj dotačná vojna medzi európskym blokom a Spojenými štátmi.

Ide v nej o to, kto priláka viac investícií do nového odvetvia čistých technológií, ktoré je čoraz dôležitejšie pre rast ekonomík.

Čisté technológie umožňujú produkovať tovary a služby s nízkou environmentálnou a uhlíkovou stopou. Patria sem aj obnoviteľné zdroje a úložiská energie, ktoré umožňujú zvýšiť energetickú bezpečnosť a znížiť závislosť od fosílnych palív z nedemokratických štátov.

Prezidentovi USA Joeovi Bidenovi sa v lete minulého roka podarilo presadiť schválenie balíka na rozvoj zelenej ekonomiky v hodnote 369 miliárd dolárov. Kritici hovoria, že je pre investorov lákavejší ako európsky program s názvom REPowerEU.

„Napríklad investícia spoločnosti Northvolt do nového závodu na výrobu batérií v Nemecku bola pozastavená, pretože podpora v USA by bola vyššia,“ konštatuje vedúci oddelenia pre strednú Európu z výskumnej spoločnosti Aurora Energy Research Lukas Bunsen.

Prečo je to dôležité: Čisté technológie (anglicky „clean tech“) sú po informačných technológiách ďalšou oblasťou, ktorá má zásadný vplyv na rast životnej úrovne.

Investíciám do čistých technológií však v posledných rokoch dominuje Čína. Pomáha jej v tom aj lacná energia z neekologického uhlia.

Európska únia má síce ambiciózne ciele, no pre priemysel, ktorý vyrába čisté technológie, sú momentálne Spojené štáty americké atraktívnejšie.

Navyše členské štáty EÚ si robia zle aj navzájom tým, že si konkurujú v rozdeľovaní  dotácií v rámci boja s vysokými cenami energií. Znevýhodňuje to najmä fabriky v chudobnejších krajinách, ktoré sú nútené obmedzovať alebo rovno zatvárať výrobu, hoci by boli schopné vyrábať ekologickejšie než ich ázijskí konkurenti.

Ako by mal nový fond fungovať a o akom balíku je reč

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Klimatická kríza

Plynová kríza

Priemysel

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie