Denník N

Holý zverejnil registračný formulár na nájomné byty, v ponuke však zatiaľ ešte nie sú

Ilustrácia - T. B. s Midjourney
Ilustrácia – T. B. s Midjourney
  • Holého úrad zverejnil registračný formulár pre záujemcov o štátom podporované nájomné byty.
  • Je nezáväzný, štátom vytvorená agentúra nemá v ponuke zatiaľ žiadne byty.
  • Vláda v decembri podpísala investičné zmluvy s Kooperativou a viedenskou WBG, v zmluve sa zaviazali, že prinesú 9-tisíc nájomných bytov, zatiaľ nie je zrejmé kedy.

Už na Vianoce mali ľudia dostať možnosť rezervovať si prvé nájomné byty v rámci štátom podporovanej schémy nájomného bývania. Vicepremiér Štefan Holý na jeseň avizoval, že v ponuke budú tisícky bytov, ktoré si ľudia budú môcť porovnávať a vyberať ako na Bookingu a rezervovať si ten svoj.

S mesačným oneskorením nová stránka o nájomných bytoch naozaj začala fungovať. No ponuka bytov chýba. Ľudia sa môžu akurát zapísať do nezáväzného registra, v ktorom môžu deklarovať svoj záujem bývať v budúcnosti v niektorej lokalite v nájomnom byte. Informácie o tom, kedy by mala pribudnúť ozajstná ponuka, kedy by takéto byty mohli byť dostupné aj na nasťahovanie, chýba.

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania podľa Š. Holého stále neodobrila ani jeden projekt nájomného bývania. „Na ťahu sú teraz investori,“ hovorí s tým, že na ich projekty čakajú.

Agentúra zatiaľ uzavrela iba dve investičné zmluvy – s poisťovňou Kooperativa a s viedenskou WBG Wohnen und Bauen Gesellschaft. Holý hovorí, že by mali dať k dispozícii 9-tisíc nájomných bytov. Nespresňuje však, kedy a kde.

Ani jedna z investičných zmlúv neobsahuje záväzok investora dať k dispozícii určitý počet bytov v stanovenom horizonte. Zmluvy hovoria o tom, že investor „uvažuje“ o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie