Denník N

Firmám zdražie elektrina dvojnásobne aj so štátnou dotáciou. Môžu za to distribučné poplatky

Coworking Cvernovka. Foto - Michal Líner
Coworking Cvernovka. Foto – Michal Líner

Vláda slovenským domácnostiam na tento rok zmrazila nielen cenu elektriny, ale aj distribučné a iné poplatky, ktoré sú súčasťou celkovej faktúry. Firmy a podnikatelia už také šťastie nemajú. Štát im síce poskytuje dotáciu na elektrinu aj plyn, kompenzuje však náklady iba za jednu časť ceny – dodávku. Distribučné poplatky už musí odberateľ zaplatiť v plnej sume, firmy by sa mali pripraviť na to, že oproti minulému roku to môže znamenať aj viac ako dvojnásobné zdraženie.

Bratislavské kultúrne centrum Nová Cvernovka, ktoré prevádzkuje dve budovy s vyše 200 malými a strednými podnájomníkmi, odhaduje, že priemerné ročné distribučné poplatky sa im navýšili z asi 25 eur za megawatthodinu na asi 60 eur pri plyne a pri elektrine zo 115 na 210 eur.

„Toto zvýšenie na všetkých frontoch je naozaj bezprecedentné a na rozdiel od cien komodity, o ktorých sa komunikuje veľmi veľa, sa naň nedalo nijako pripraviť. Udialo sa úplne nebadane, a pritom tieto poplatky predstavujú momentálne asi tretinu až polovicu konečnej ceny energií,“ hovorí Boris Meluš z Nadácie Nová Cvernovka.

Ako stúpli jednotlivé poplatky

Centrum má vzhľadom na svoj vyšší odber neregulované ceny. Stredným a väčším odberateľom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ceny za dodávku neurčuje. Každá firma si cenu s dodávateľom dohoduje sama a regulátor určuje len spomínané sieťové poplatky. Tie sú rovnaké ako v prípade malých firiem, ktoré majú ročnú spotrebu elektriny do 30 megawatthodín a plynu do 100 megawatthodín.

K malým patrí aj trnavské kuchynské štúdio Oresi s ročnou spotrebou elektriny okolo šesť megawatthodín. Keďže takmer všetky distribučné poplatky majú rovnaké sadzby, aj malý podnikateľ pocíti ich nárast.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie