Denník N

Ak vláda dodrží svoje sľuby, ceny už nebudú rásť tak prudko, hovorí hlavný ekonóm NBS (+ podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Inflácia na Slovensku dosiahla v decembri 15,4 percenta, rovnaká bola aj v novembri. No vrchol zrejme ešte nedosiahla, malo by sa tak stať v najbližších mesiacoch, predpokladá hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska Michal Horváth.

Hovorí, že ak vláda dodrží slovo a podnikom a domácnostiam bude kompenzovať drahé energie, inflácia bude nižšia ako vlani. Priemerná inflácia dosiahla minulý rok takmer 13 percent, v tomto roku by to mohlo byť okolo 10 percent. „Veríme, že sľuby, ktoré vláda dala občanom, aj naplní,“ hovorí.

Podľa Horvátha v eurozóne naďalej pretrvávajú riziká, že inflácia môže byť nad dvojpercentným inflačným cieľom dlhší čas. Trhy očakávajú ďalšie zvyšovanie základnej úrokovej sadzby niekde na úroveň 3 až 3,5 percenta v prvom polroku.

V rozhovore ešte vraví:

  • že rast cien potravín na našich regáloch by sa mal v tomto roku zmierňovať,
  • prečo bola decembrová inflácia v Maďarsku až 25 percent,
  • že ochladenie ekonomiky v eurozóne príde, ale nejakú dramatickú recesiu momentálne zrejme nikto nečaká.

V decembri bola medziročná inflácia 15,4 percenta, rovnaká bola aj v novembri. Dosiahla už vrchol alebo čakáte, že bude ešte ďalej rásť?

Inflácia v decembri bola o čosi nižšia ako naše posledné predikcie. Už dlho sa nám niečo také nestalo. Takmer celý priaznivý vplyv na cenový vývoj môžeme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Iné podcasty Denníka N

Inflácia

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie