Denník N

Lekár Šóth: Sme tesne pred kolapsom ambulancií, bez poplatkov skrachujeme (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mnohé ambulancie nemajú na to, aby zaplatili vyššie ceny za energie. Pomoc ministerstva hospodárstva im nepomohla, hovorí šéf Asociácie súkromných poskytovateľov Marián Šóth. Tá združuje zhruba tretinu ambulantných lekárov.

V takejto kritickej situácii podľa neho ambulancie ešte neboli.

V rozhovore hovorí o tom:

  • či je fér, aby pacienti uhrádzali poplatky v ambulanciách, keď platia zdravotné odvody,
  • či ich budú musieť platiť,
  • prečo nevedia vládu a poisťovne presvedčiť, aby im dali viac peňazí,
  • ale aj to, v akej situácii sa momentálne nachádzajú.

Ambulancie ohlasujú zavedenie poplatkov, niektoré zvažujú zrušiť zmluvy so zdravotnými poisťovňami, čo by znamenalo, že si pacienti budú platiť za vyšetrenia priamo. Niektoré ambulancie končia, pacienti sa často nevedia dostať k lekárovi, lebo tí už majú príliš veľa pacientov. Sledujeme kolaps ambulancií?

Sme minútu pred dvanástou, keď kolaps príde v najväčšom rozkvete. To je to, čo sme nechceli. Odkedy si pamätám, sme bojovali, že ambulantní poskytovatelia sú súčasťou starostlivosti. Viac-menej 60 percent starostlivosti sa poskytuje v ambulanciách. Problém je tu dlhodobo a politici ho prehliadali. Poskytovatelia starli a nemali náhradu. Lekárov máme čím ďalej menej. 40 percent lekárov v ambulanciách má viac ako 67 rokov.

To znamená, že sú to aj sedemdesiatnici či osemdesiatnici. Veková štruktúra je hrozná. Tí lekári môžu kedykoľvek odísť. Veľký problém je, že žiadny politik nepovedal nič pozitívne, každý na nich len nadával, akí sú zlí, darmožráči, ako nepracujú a nie sú ochotní vyšetrovať pacientov aj nad svoj rámec. V minulosti boli pre špecialistov limity, čo sa nám podarilo odstrániť. Špecialisti vtedy robili časť svojej práce zadarmo. Pro bono vyšetrili pre štát niekoľko tisíc pacientov a nik im nepovedal ani ďakujem. Aj terajší premiér nás označuje za podnikateľov, ktorí si to majú všetko vyriešiť sami bez toho, aby sme mali druhú časť podnikateľského prostredia – možnosť si peniaze zarobiť.

Video: Lekár Šóth: Ambulancie sú tesne pred kolapsom. Poplatky budú dobrovoľné
(Autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Bola niekedy taká zlá situácia v ambulantnom sektore?

Nie, ešte taká nebola. Stupňovaním tlaku sa situácia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Platy

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie