Denník N

Vojna medzi slovenskými cementárňami. Zabehnutým fabrikám sa nepáči, ako chce bývalý konkurent oživiť výrobu cementu

Vizualizácia nového výrobného komplexu Zeocemu - nová prevádzka na cementový slinok je umiestnená vpravo hore. Vizualizácia - Zeocem
Vizualizácia nového výrobného komplexu Zeocemu – nová prevádzka na cementový slinok je umiestnená vpravo hore. Vizualizácia – Zeocem
  • Zeocem, domáci spracovateľ sopečného nerastu zeolit, nedávno oznámil, že chce oživiť aj svoju dávno odstavenú cementársku výrobu.
  • Kvarteto existujúcich slovenských cementární v rukách iných zahraničných investorov cez odvetvový zväz zámer kritizuje, že nie je až taký ekologický, ako to Zeocem prezentuje.
  • Cementárne sa bránia, že im nejde len o odstavenie možného nového konkurenta, ale aj o to, aby sa nevyhol zvýšeným environmentálnym nárokom. 

Východoslovenský ťažobný podnik Zeocem, ktorý spracováva sopečný nerast zeolit na rôzne produkty od omietok či prípravkov na čistenie vôd až po prímesi do krmív, pred koncom minulého roka oznámil domácim úradom na ochranu životného prostredia nový veľký projekt. Po vyše štvrťstoročí sa chce pri obci Bystré neďaleko Vranova nad Topľou znova vrátiť aj k produkcii slinkov, ktoré sú kľúčovým materiálom vo výrobe cementu.

A keďže cementárne spolu s hutníckymi závodmi patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia, podnik novú investíciu, ktorá má stáť 80 miliónov eur a prácu má dať zhruba 75 novým zamestnancom, oznámil hneď aj s tým, že táto jeho nová cementáreň má byť najekologickejšou v Európe.

Úplne opačne však nový zámer Zeocemu vníma slovenský Zväz výrobcov cementu, v ktorom sú združené všetky štyri existujúce tuzemské cementárne ovládane troma firmami Danucem, CemmacPovažskou cementárňou Ladce.

Odvetvový zväz tvrdí, že v skutočnosti návrat Zeocemu k cementu ani zďaleka nie je taký ekologický, ako sa to snaží prezentovať, a štát by mal jeho zámer posúdiť dôslednejšie.

„Forma, ako aj obsah predloženého zámeru Zeocemu evokujú účelovú snahu predkladateľa obísť schválené legislatívne procesy a vyhnúť sa posudzovaniu vplyvov na životné prostredie. Navrhovaná činnosť tak, ako je prezentovaná, zároveň ide proti cieľom Slovenska v oblasti dekarbonizácie priemyslu,“ uvádza zväz cementární.

Zväz odmieta, že mu ide len o odstavenie nového možného konkurenta. „Sme tí poslední, ktorí by chceli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie