Denník N

Prezident nepodpísal zákon, ktorý by zakázal predaj na splátky

Prezident a premiér. Foto – TASR
Prezident a premiér. Foto – TASR

Schválené znenie zákona môže podľa prezidenta viesť k nejasnostiam, či a za akých okolností bude možné ponúkať splátkový predaj alebo kúpu vecí na lízing.

Prezident Andrej Kiska nepodpísal spornú novelu zákona, ktorá mohla ukončiť splátkový predaj na Slovensku. Tak ju aspoň čítali zástupcovia nebankových spoločností a lízingoviek.

Takto schválené znenie zákona môže podľa prezidenta Kisku spôsobovať problémy v právnej interpretácii a aplikácii zákona v praxi. „Môže to viesť k nejasnostiam, či a za akých okolností bude možné ponúkať splátkový predaj alebo kúpu vecí formou lízingu, čo nepochybne nebolo úmyslom predkladateľov schváleného pozmeňujúceho návrhu,“ zdôraznil.

Kiska vrátil poslancom parlamentu novelu aj s odporúčaním, ako by ju mali pozmeniť.

Čo vyvolalo neistotu

Rozruch vyvolal pozmeňovací návrh poslanca Smeru Roberta Madeja. Presadil cezeň, aby finančné spoločnosti mohli poskytnúť úver spotrebiteľovi len na jeho účet, prípadne poštovým poukazom, ktorého adresátom by bol spotrebiteľ.

Udialo sa tak minulý týždeň cez novelu Občianskeho súdneho poriadku. Madej dnes neodpovedal na esemesku, či sa o novele bavil s prezidentom Kiskom.

Keď novela prešla, ozvali sa nebankové spoločnosti a lízingovky. Madejov pozmeňovací návrh čítali tak, že splátkový predaj na Slovensku sa končí.

Ak si totiž niekto kúpi chladničku, televízor alebo auto na splátky, peniaze nejdú na jeho bankový účet, ale priamo na účet predajcu. Jednou vetou navyše zakázali aj poskytovanie refinančných alebo konsolidačných úverov,“ uviedla tiež Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov.

Madej v médiách tvrdil, že to nie je pravda a jeho ustanovenie sa splátkového predaja netýka. Nikomu neberiem, že si myslí niečo iné ako ja. Chcem však povedať, že toto ustanovenie videla aj Národná banka Slovenska, ministerstvo financií a spravodlivosti a nikto voči nemu nemal výhrady a netvrdil, že zruší splátkové predaje alebo refinancovanie,“ uviedol Madej pre SME. Vysvetľoval, že chcel bojovať proti úžerníckym spoločnostiam, a nie slušným podnikateľom.

Vzniká minimálne právna neistota, ktorú môže rozlúsknuť len súd,“ uviedla však asociácia.

Podobný názor zastáva aj prezident Andrej Kiska. V spornom ustanovení preto navrhol doplniť tieto slová: tým nie je dotknuté bezhotovostné poskytnutie viazaného spotrebiteľského úveru podľa § 15 alebo poskytnutie spotrebiteľského úveru bezhotovostne na splatenie iného úveru alebo úverov úhradou veriteľovi oprávnenému poskytovať úver podľa tohto zákona alebo osobitného predpisu“.

NBS sa nepáčia pozmeňováky

Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) sa sprísnenie, ktoré prešlo minulý týždeň, netýkalo predaja na splátky a lízingu. Dáva teda za pravdu Madejovi. NBS však uviedla, že podporuje najmä takú prípravu legislatívy, kde je priestor na širšiu diskusiu. Hovorí o riadnom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

V rámci štandardného legislatívneho procesu vzniká priestor na prípravu jednoznačného textu právnej normy, a tak sa predíde interpretačným nejasnostiam,“ uviedla NBS.

Madej sa vďaka pozmeňovaciemu návrhu zviditeľnil už aj v minulosti. Za prvej Ficovej vlády presadil, aby sa výnosy dôchodkových fondov v druhom pilieri porovnávali v dvojtýždňových intervaloch. To viedlo k tomu, že z dôchodkových fondov zmizli akciové investície.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie