Denník N

Cena stavebného dreva zasa stúpa, no verím, že tak vysoko ako v roku 2021 už nepôjde – hovorí staviteľ drevodomov (+ podcast)

Predseda sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR Róbert Lukáč Foto N - Tomáš Hrivňák
Predseda sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR Róbert Lukáč Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Stavebné drevo a drevodomy začali pred dvoma rokmi výrazne zdražovať ako prvé v dôsledku prudkého postcovidového oživenia ekonomiky. Otvárali veľkú vlnu zvyšovania inflácie, ktorú v mnohých tovaroch i službách pociťujeme dodnes. Od leta už však stavebné drevo s cenami zasa klesá a po Vianociach sa dokonca vrátilo na pôvodné úrovne.

S predsedom sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva Róbertom Lukáčom, ktorý v biznise s drevostavbami podniká cez svoju bratislavskú firmu WHC, hovoríme o tom, ako sa môže cena stavebného dreva i drevostavieb vyvíjať ďalej. No hovorí aj o nových trendoch v ich biznise. Časom by sa napríklad mohli na Slovensku stavať z dreva už nielen rodinné domy, ale aj bytovky. A tak ako je to už bežné v západnej Európe, z dreva by sa mohli robiť aj kompletné opláštenia pri obnovách starších bytových domov.

Opisuje ale aj to, ako môžu záujemcovia o drevodom odhaliť pri výbere dodávateľa podvodníka s nekvalitou.

Aký výrazný je aktuálny pokles cien stavebného dreva a môžu sa jeho terajšie nižšie ceny udržať dlhšie alebo sa vrátia zasa na vyššie úrovne?

Veľké zdražovanie sa pôvodne v našom sektore rozbehlo už koncom roku 2020. Už vtedy sme dostávali od dodávateľov dreva echo, že dreva bude menej a bude výrazne drahšie. Naplno sme to pocítili v roku 2021. Ceny stavebného reziva, ktoré je najbežnejšie využívané v konštrukciách drevostavieb, sa zdvihli z cenovej úrovne 300 eur za meter kubický na úroveň až 900 eur. A to nebol ešte ten najvážnejší problém. Tým bol nedostatok dreva. Termíny dodania sa nám predlžili z troch týždňov na tri mesiace a viacej. Potom ale cena v priebehu druhého polroka minulého roku išla dole. Klesla až tak výrazne, ako nikto pôvodne nečakal. Mysleli sme si, že časom cena klesne na 500 eur, ale dnes sme na úrovni 320 či 340 eur. A či sa tu cena udrží? Pravdepodobne nie. Ten skorší výraznejší pokles bol totiž aj výsledkom toho, že dopyt po stavbách klesol a v dôsledku toho výrobcovia museli vyprázdniť sklady. Ale aktuálne už dostávam echo o opätovnom zdražovaní. Rezivo pôjde zasa postupne hore, ale dúfame, že nie až tak vysoko ako v roku 2021.

Celková stavebná produkcia má ale vplyvom ochladenia ekonomiky postupne ďalej klesať, a tak sa stavebné rezivo predsa len neudrží na nižších cenách dlhšie?

Teraz sme všetci svedkami rôznych vplyvov v rôznych priemyselných oblastiach vrátane budovania drevostavieb. Na ceny vplývajú výšky hypoték, dopyt po stavebných výrobkoch i vývoj celej ekonomiky. Svedkom väčších turbulencií budeme aj v najbližšom období a zatiaľ nie sme schopní odhadnúť, kto, kedy a ako to vie ovplyvniť. Nemyslím si, že v odvetví drevostavieb by to malo byť o dosť stabilnejšie ako niekde inde.

Ako by mohlo to terajšie zlacnenie stavebného dreva vplývať na ceny samotných drevostavieb? Vy sám ste pre nás už síce skôr povedali, že aj keď ceny stavebného dreva klesli, samotné drevodomy to nezlacní, lebo mnohé iné materiály na domy, ako napríklad izolácie, naopak, ďalej zdražujú. No predsa len naozaj sa nedajú zlacniť drevostavby? Nie je drevo dominantnou položkou celkových nákladov na ich vybudovanie?

Na stavbe každého rodinného domu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Firmy

Iné podcasty Denníka N

Reality

Ekonomika

Teraz najčítanejšie