Denník N

Tento rok bude aspoň taký náročný ako minulý, hovorí riaditeľ úradu, ktorý určuje ceny energií

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Naozaj ma ako predsedu aj ako človeka neskutočne mrzí a je mi ľúto, že hlavne pri týchto malých podnikateľoch to takto nešťastne dopadlo,“ hovorí Andrej Juris, riaditeľ Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o šokujúcich zálohových faktúrach za elektrinu, ktoré začiatkom roka dostávali drobní podnikatelia. Zároveň však vraví, že jeho úrad urobil, čo sa dalo.

„Samozrejme, keby sme vedeli všetko, čo vieme dnes, niektoré opatrenia by sa možno urobili skôr. Takto sa všetko doťahovalo v decembri a vo veľmi krátkom čase.“

Jeho úrad počíta s tým, že vývoj na energetických trhoch bude v tomto roku rovnako zložitý ako v roku 2022.

V rozhovore približuje aj to:

  • kto vedel o probléme s vysokými regulovanými cenami pre malých podnikateľov;
  • čo s tým mohol urobiť úrad a prečo ponechal v platnosti nevýhodné obdobie, podľa ktorého sa vypočítali rekordne vysoké ceny;
  • čo mieni urobiť, aby sa situácia o rok nezopakovala;
  • ako môže štát doplatiť na spôsob vyplácania kompenzácií pre dodávateľov energií
  • a čo si myslí o tom, či majú malí podnikatelia právo okamžitého prechodu medzi zákazníkov s neregulovanými cenami, ktoré sú momentálne výhodnejšie.

Začiatkom roka dostali niektoré menšie firmy s regulovanými cenami zálohové faktúry s niekoľkonásobne vyššími cenami, než platili predtým. Iní podnikatelia z rovnakej kategórie odberateľov ich nedostali. Prečo?

Táto skupina odberateľov bohužiaľ ostala na začiatku roka vystavená maximálnym regulovaným cenám, ktoré stanovuje ÚRSO. Hovoríme o približne 90-tisíc odberateľoch v prípade elektriny, v prípade plynu je ich okolo 30-tisíc.

Relevantné štátne inštitúcie aj po opakovanom upozorňovaní zo strany ÚRSO vedeli o tom, že ceny energií pre túto skupinu pôjdu niekoľkonásobne hore – elektrina viac ako štvornásobne, plyn trojnásobne a teplo dvojnásobne. Pre malých podnikateľov sa z môjho pohľadu zvolilo veľmi nešťastné riešenie, že od začiatku roka budú títo odberatelia platiť maximálne regulované ceny a kompenzovať sa budú spätne.

Toto rozhodnutie však neurobil ÚRSO. My sme hovorili, že by bolo veľmi dobré mimoriadnym opatrením aj pre túto skupinu odberateľov stanoviť cenové stropy a kompenzácie riešiť cez dodávateľov.

Prečo sa nakoniec takéto riešenie neprijalo?

To vám neviem povedať, pretože to nie je rozhodnutie nášho úradu.

Vráťme sa ešte k prvej otázke, prečo niektorí dodávatelia rozoslali zálohové faktúry a iní nie?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie