Denník N

Iba sme si kúpili čas, aby sme sa pripravili na ešte drahšie energie, hovorí šéf IFP Valachy (+ podcast)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento rok nemusí byť pre slovenskú ekonomiku až taký zlý. Veľmi to bude závisieť od toho, ako sa podarí doručiť energetickú pomoc podnikom či školám, hovorí šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií Juraj Valachy.

Problémom podľa neho je, že rozpočet bol prijatý na poslednú chvíľu. Štát to veľmi brzdí v tom, ako rýchlo dokáže kompenzovať nárast cien energií pre domácnosti, firmy, školy alebo nemocnice.

Valachy zároveň upozorňuje, že domácnosti čaká v ďalších rokoch zdražovanie energií a bolo by dobré, keby v tomto roku urobili čo najviac opatrení na zefektívnenie spotreby.

Spolu s kolegami z IFP teraz pripravujú novú makroprognózu, v nej podľa Valachyho očakávajú, že inflácia už dosiahla vrchol. Odhadujú, že reálna mzda bude okolo nuly, nebude mínusová a Slovensko by sa mohlo vyhnúť recesii.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • že problémom stále zostávajú vysoké ceny potravín;
  • že nižšia DPH podľa neho neprinesie zníženie cien v gastrosektore;
  • že ho prekvapila nízka zamestnanosť ľudí do 25 rokov;
  • že výdavkové limity sú vypnuté na jeden rok a v budúcom roku treba ušetriť niečo vyše 300 miliónov.

Aká je teraz na ministerstve financií nálada? Minister hospodárstva odvolanej vlády Karel Hirman nedávno povedal, že teraz je spolupráca s kolegami z ministerstva financií oveľa konštruktívnejšia. Ako to vidíte vy?

Veľmi problematicky som vnímal najmä záver minulého roka, keď sa rozpočet prijímal na poslednú chvíľu len dva dni pred Vianocami. Cez poslanecké návrhy sa narýchlo prijalo veľa zákonov, čo nikdy nie je dobré. Teraz je situácia pokojnejšia, jednotlivé opatrenia sa zapracovávajú do rozpočtu. Je to práca, na ktorú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Iné podcasty Denníka N

Inflácia

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie