Denník N

Ruský dovoz sa zvýšil na úroveň spred vojny. Výpadky z EÚ nahradila Čína, sankcie sa obchádzajú cez tretie krajiny

Vianoce 2022 v Moskve. Foto - TASR/AP
Vianoce 2022 v Moskve. Foto – TASR/AP

Import produktov do Ruska sa po jarnom prepade už na jeseň vrátil na predvojnovú úroveň, ukázala analýza spoločnosti Silverado.

Sankcie voči ruským fosílnym palivám začínajú postupne naberať na sile. Príjmy z predaja ropy, zemného plynu a uhlia sa Rusom postupne znižujú už od jesene.

Od februára by mali klesnúť ešte viac, keďže začne platiť embargo na dovoz ruských pohonných hmôt do Európskej únie a zároveň aj cenový strop na tieto palivá, ku ktorému sa pripojili spojenci EÚ.

Úplne opačný efekt sankcií však vidno v inej sfére. Na začiatku vojny koalícia 38 krajín na čele s USA a štátmi Európskej únie zaviedla embargo na vývoz niektorých produktov do Ruska. Išlo hlavne o polovodiče, ktoré majú dvojité využitie a Rusi ich potrebujú aj na výrobu zbraní.

Krajiny zaviedli aj zákaz dovozu niektorých luxusných tovarov, čo malo zasiahnuť ruských oligarchov.

Po verejnom tlaku mnohé západné spoločnosti takisto zavreli svoje pobočky či výrobné linky v Rusku a zakázali predaj svojich produktov do Ruska.

Americký think-tank Silverado tento týždeň vydal správu, v ktorej zmapoval, ako sankcie zasiahli celkový ruský import do jesene 2022. Bližšie si všímal aj päť špecifických tovarov.

Think-tank zistil, že krátko po zavedení sankcií bol prepad výrazný. V apríli 2022 sa doviezol do Ruska tovar

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie