Denník N

Malé podniky si môžu vydýchnuť. Vláda im predĺžila cenové stropy na energie do konca tohto roka

Foto - TASR
Foto – TASR

Vláda bez väčšej pozornosti schválila zmenu, ktorá zachráni mnohé malé podniky. Minulý pondelok im predĺžila kompenzácie cien energií na celý tento rok. Pôvodne túto pomoc zaviedla iba na prvý štvrťrok.

Vďaka jej predĺženiu majú podnikatelia istotu, že v apríli ich opäť neprekvapia vysoké zálohy ako teraz začiatkom roka.

Ak by štát nezasiahol, dodávatelia by im účtovali za dodávku elektriny viac než 600 eur za megawatthodinu a za plyn okolo 160 eur za megawatthodinu. Namiesto toho budú pre firmy v regulovanom segmente platiť cenové stropy 199 eur za megawatthodinu pri elektrine a 99 eur za megawatthodinu pri plyne. Štát zaplatí všetko nad túto hranicu.

K stropovaným cenám ešte treba pripočítať distribučné poplatky, ktoré sa zvyšujú tiež. Bez dotácií by však navýšenie záloh bolo oveľa výraznejšie, pre mnohých odberateľov až likvidačné.

O koho ide: Medzi regulovanými zákazníkmi sú všetci odberatelia s regulovanými cenami mimo domácností, teda so spotrebou do 30 megawatthodín elektriny a 100 megawatthodín plynu ročne. Okrem firiem do tejto kategórie spadajú napríklad menšie obce či ambulancie.

Pre väčších odberateľov s neregulovanými cenami platia rovnaké cenové stropy, štát však hradí iba 80 percent z rozdielu medzi stropmi a zaplatenými cenami. Rozdiel je aj v tom, že títo zákazníci najskôr platia plnú cenu a potom budú žiadať od štátu kompenzácie.

Aj títo zákazníci sú však na tom lepšie ako na konci minulého roka. Trhové ceny energií, ktoré mnohí z nich platia, totiž v decembri výrazne klesli a na relatívne nízkej úrovni sa držia doteraz.

Čo platí pre malé podniky

Malí podnikatelia s regulovanými cenami sa už od vlády dozvedeli, že nemusia platiť astronomické zálohové faktúry, ktoré im na prelome rokov posielali dodávatelia energií.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie