Denník N

Ficove a Blahove konšpirácie neriešim. Eset tu bude, aj keď sa na nich už dávno zabudne, hovorí šéf firmy

Spolumajiteľ a generálny riaditeľ Esetu Richard Marko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Spolumajiteľ a generálny riaditeľ Esetu Richard Marko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vojna na Ukrajine vyvolala na celom svete väčší záujem o bezpečnosť, čo pomohlo slovenskej spoločnosti Eset, ktorá patrí v oblasti kyberbezpečnosti k svetovým lídrom, hovorí generálny riaditeľ firmy Richard Marko.

Denník E s ním hovoril aj o tom, ako zvláda krízové roky s covidom i drahými energiami. Marko firmu spoluvlastní s Miroslavom Trnkom, Petrom Paškom, Rudolfom Hrubým, Maroš Grundom a Antonom Zajacom.

Hodnotí aj to, ako na firmu vplývajú útoky politikov Smeru, ktorí tvrdia, že má napojenie na tajné služby a až príliš sa stará do politiky. Trnka totiž uviedol, že Eset môže pre ne krajinu aj opustiť. No Marko to až tak dramaticky nevidí.

Rovnako však Eset musí reagovať aj na viaceré kontroverzné kroky svojho spolumajiteľa Hrubého v slovenskej regionálnej politike i hokeji.

Čo sa ešte dočítate:

  • akým zvýšením platov svojich zamestnancov Eset reaguje na nebývalo vysokú infláciu;
  • vďaka čomu firma môže svoje tržby už o pár rokov posunúť za hranicu miliardy eur;
  • ako sa vyvíjajú vo svete veľké kybernetické útoky skupín napojených na výbojné režimy Ruska, Severnej Kórey či Iránu;
  • ako vie Eset pomáhať napadnutej Ukrajine;
  • ako je to s možným vstupom Esetu na burzu.

Spolumajitelia Esetu sú aj menšinovými akcionármi firmy N Press, ktorá vydáva Denník N.


Esetu koronakríza nijako zvlášť neublížila. Práve naopak, v roku 2021 ste dosiahli rekordné tržby nad 560 miliónov. Vďaka čomu sa vám takto darilo? Firmy a ľudia v čase karantén viac využívali online priestor, preto bol väčší záujem o antivírusové systémy?

Áno, ale vplyvy koronakrízy neboli iba pozitívne. Mnohým našim odberateľom z radov firiem sa aj nedarilo. Ale realitou bolo, že ľudia pracovali viac zo svojich domácností, a tak si kupovali aj viac počítačov a ochranných programov. Toto nám pomohlo, ale na druhej strane mnoho firiem nefungovalo. My sme sa ocitli niekde uprostred dosahov koronakrízy. Aj my sme cítili počas nej veľa neistoty, ale napokon sme vtedy dosiahli také výsledky, ktoré boli relatívne dobré a aké sme aj pôvodne plánovali.

Robili ste vo firme nejaké mimoriadne opatrenia, keďže rok 2021 ste napokon mali rekordný?

Opatrenia na zdokonalenie našej ekonomiky robíme neustále a aj vďaka tomu nepretržite zlepšujeme naše výsledky už 27 rokov. Z hľadiska predajov je pre nás každý jeden rok rekordný. Z tohto pohľadu nebol žiadnou výnimkou či prekvapením ani rok 2021. Ale je pravda, že tak ako je kyberbezpečnosť vo všeobecnosti dobrý biznis, ktorý neustále rastie, tak čoraz viac láka aj nových hráčov, a preto v ňom panuje silná konkurencia. My sme nútení neustále tvrdo pracovať, aby sme sa aj naďalej udržali na špičke.

Aký výsledok očakávate za rok 2022? Prejaví sa to, že v čase drahých energií a vysokej inflácie firmy aj ľudia šetria, kde sa len dá? 

Najviac nás zasiahla v minulom roku vojna na Ukrajine. V jej dôsledku sme viaceré trhy stratili, no na druhej strane vojna vyvolala aj väčší záujem o bezpečnosť. Nielen o fyzickú, ale aj o kybernetickú bezpečnosť. V konečnom dôsledku, keď sme si nedávno pozerali koncoročné čísla, musel som sa pousmiať, lebo s najväčšou pravdepodobnosťou bude náš výsledok opäť takmer identický, ako sme plánovali ešte pred vojnou. Pozitívne vplyvy v podobe mentálnej mobilizácie celej Európy voči novým nebezpečenstvám nám pomohli. Firmy i štátne inštitúcie investovali do kyberbezpečnosti viac. Na trhoch priamo zasiahnutých vojnou sme však značne utrpeli. Aj to je fakt.

Vy ste sami z vlastného rozhodnutia úplne odišli z ruského trhu. Zaznamenali ste vlani väčšie prepady aj na nejakých iných trhoch v dôsledku vojny?

Tak ako z Ruska sme odišli aj z Bieloruska. A na ukrajinskom trhu sme takisto veľa stratili. Pred inváziou sme boli na Ukrajine číslom jeden. Priamo sme videli na našich tamojších zákazníkoch, čo s krajinou robí vojna. Zbadali sme to veľmi rýchlo podľa pripájania počítačov na aktualizácie. Spočiatku ukrajinský trh klesal aj o 50 percent a iba postupne sa to regenerovalo. Celkovo sme z našich ukrajinských obratov stratili vlani asi tretinu.

Predsa len budete mať aj za rok 2022 ďalšie nové rekordné výsledky?

Áno. I keď presné čísla ešte nemáme. My sa však na naše čísla vždy musíme pozerať aj z hľadiska vplyvu výmenných kurzov, lebo obchodujeme po celom svete. Práve vlani boli pohyby kurzov extrémne. Ak eliminujem v našich výsledkoch vplyv kurzových pohybov, tak sme vlani rástli o 11 percent. Účtujeme v eurách, a pretože sa euro vlani oslabovalo, naše finálne výsledky to zvýšilo ešte výraznejšie. V absolútnych číslach sme vlani narástli až o 14 percent.

Aký bude váš minuloročný konečný účtovný zisk, keď predvlani bol 85 miliónov eur?

Predpokladám, že bude vyšší, ale spresniť to v tejto chvíli neviem, lebo vlani sme začali účtovať podľa IFRS a uzavretie čísel trvá dlhšie.

Začal sa nový boj o talenty

Aktuálne sú firmy vinou inflácie aj pod tlakom, aby zvyšovali mzdy. Ako ste ich upravovali vlani?

Inflácia a platy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie