Denník N

Reštauráciu si tu otvoril každý, kto zdedil sporák. Centrum Komárna je dnes pusté a nie je to len drahými energiami

Ilustračné foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto N – Tomáš Hrivňák

Zvykol som hovoriť, že každý, kto zdedil po starej mame sporák, si otvoril reštauráciu, hovorí o obedovej kultúre v Komárne Štefan Varga, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie U Františkánov, ktorý 3. januára ohlásil, že tú svoju rúru definitívne vypne a reštauráciu zatvorí.

Komárno, Námestie generála Klapku, utorok popoludní o pol piatej. Na mesto pomaly sadá januárový večer s ošumelosťou a prázdnotou, ktoré prišli po sviatkoch. Akoby aj samotný vzduch bol sivý, akýsi odtieň sivej, čoraz tmavší, ako keď deň prechádza do noci.

Námestie, centrum mesta, je prakticky prázdne, prechádza tadiaľ len pár ľudí. Darmo je Komárno univerzitným mestom, darmo pracujú v okolí mnohí, v takýchto chvíľach je všetko akosi neuveriteľne tiché, po mačacích hlavách sa rozliehajú kroky široko-ďaleko.

„Mŕtve mesto,“ hovorievajú nespokojní obyvatelia Komárna. Tento výraz, ktorý veľakrát odkazuje na vyľudnené centrum, sa teraz naozaj zdá pravdivý. Darmo to riešili predvolebné kampane, darmo o tom ľudia hovoria už celé roky, darmo tí starší spomínajú s nostalgiou na 90. roky, keď život v centre ešte pulzoval, vždy sa nájdu chvíle, keď táto prázdnota prevezme moc nad mestom a zahalí ho do ticha.

Hlavné námestie Komárna v januári. Foto – Napunk

Človek potulujúci sa mestom by chcel utiecť pred tichom – najradšej do reštaurácie, kaviarne, krčmy, kamkoľvek, kde vrava ľudí potláča ticho prázdnoty, ktorá sa rozlieva skorým januárovým večerom. Ale ani to nie je jednoduchá úloha. V okolí je viacero reštaurácií a kaviarní, no veľká časť z nich je rovnako prázdna ako námestie, vysedáva v nich len pár ľudí. A niekoľko miest je úplne zatvorených.

Nejde však o žiadny zázrak. Je január, pre pracovníkov v oblasti gastronómie je to jeden z najťažších a najprázdnejších mesiacov. Väčšina ľudí sedí doma a nechodia sem ani turisti. To, čo teda vidíme, je iba momentka, no oplatí sa pozrieť aj na to, čo sa za ňou skrýva.

Po stopách cien energií

V uplynulých týždňoch sa zvýšil počet inzerátov nehnuteľností súvisiacich so stravovacími

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie