Denník N

Záujem o hypotéky stále je, väčšina nedosiahne na takú, akú by chceli, hovorí hypotekárny špecialista

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Väčšina záujemcov o hypotéku nakoniec narazí buď na nízky limit úveru, alebo im vyjde privysoká splátka, ktorú si nemôžu dovoliť, hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár. Vraví, že drvivej väčšine vyjde o 15 až 25 % nižšia hypotéka, než by dostali, keď boli sadzby okolo 1 %.

V rozhovore ešte vysvetľuje:

  • aké má klient možnosti, ak sa mu tento rok končí fixácia úrokovej sadzby;
  • ako sa dá zabezpečiť dnešná sadzba, ak ešte nemám vybratú nehnuteľnosť;
  • čo všetko môže skomplikovať zápis v úverovom registri;
  • ako sa pre vyššie úroky predĺžil čas, po ktorom je možné vyňať druhú nehnuteľnosť zo zálohu.

Aký je záujem o hypotéky a aká je šanca, že získam takú, ako potrebujem?

Rozdelím to do dvoch rovín. Podľa údajov Národnej banky Slovenska bol vlani v novembri objem nových hypoték vo výške 474 miliónov eur. Je to stále dosť veľa, aj keď len od júla 2022 je to prepad o takmer 30 %. Na druhej strane všetci kolegovia z brandže hlásia drastický pokles zrealizovaných hypoték. Záujem klientov o hypotéky stále je, aj keď o niečo nižší. Pokiaľ dnes chcú klienti kupovať nejakú normálnu nehnuteľnosť (z pohľadu lokality, dispozície a podobne), väčšina z nich narazí na limit v podobe maximálnej výšky hypotéky.

Drvivej väčšine vyjde o 15 až 25 % nižšia hypotéka, než by dostali, keď boli sadzby 1 %. Časť z nich odplaší výška splátky. Na minimálne čísla klesol počet žiadostí na účely výstavby nehnuteľnosti.

Viacerým z tých, ktorí už hypotéku majú, sa v tomto roku skončí fixácia ešte nízkej sadzby. Snažia sa už teraz zaistiť si výhodnejšiu sadzbu, keďže sa čaká, že úroky pôjdu ešte vyššie?

Z praxe sa úplne vytratila alternatíva reštartu, teda že v banke požiadate o novú sadzbu ešte počas trvania fixácie. Je to preto, že úrokové sadzby neustále rastú a banka vám môže ponúknuť len tie aktuálne. Retenčné zľavy na sadzbách, aby si vás banka udržala, sa už neponúkajú. Banka na to nemá dôvod, pretože vie, že počas trvania fixácie sa klientovi neoplatí ísť nikam inam. Kým sadzby klesali, boli reštarty hypoték preferovanou možnosťou.

Aké možnosti sú teraz?

Pri klientoch, ktorým sa skončí fixácia úroku o viac ako rok, odporúča

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie