Denník N

Vašáková: Ak chceme postaviť Rázsochy za európske peniaze, zostávajú na záchranu projektu už len týždne

Lívia Vašáková. Foto N - Tomáš Grečko
Lívia Vašáková. Foto N – Tomáš Grečko

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minulý týždeň vláda schválila krízové opatrenia pre ministerstvo zdravotníctva. Krízové opatrenia navrhla Národná implementačná a koordinačná autorita na úrade vlády (NIKA), ktorú vedie Lívia Vašáková.

V rozhovore hovorí:

  • v čom konkrétne ministerstvo zdravotníctva mešká;
  • prečo je to jediné ministerstvo, kde žiadajú prijať krízové opatrenia;
  • ale aj o tom, ako môžu predčasné voľby ovplyvniť čerpanie peňazí z plánu obnovy
  • a či minister Lengvarský manažérsky zlyhal.

Keby ste dnes mali povedať, koľko nemocníc v nejakej forme postaví Slovensko z plánu obnovy do júna 2025, koľko ich bude?

Cez priame určenie máme dve nemocnice – Martin a bratislavské Rázsochy. Máme aj výzvu vypísanú na rekonštrukcie, ale môžu tam byť aj projekty na budovanie nových objektov. Takže by to mohlo byť štyri až päť.

V júni ste pre Postoj hovorili o predpoklade, že sa postavia tri nemocnice. Takže ste teraz optimistickejšia?

Z výzvy na rekonštrukcie môže dôjsť aj k výstavbe, preto mierne navyšujem počet. Vaša otázka bola „v nejakej forme“, teda nemusia byť dokončené.

Podľa stavu, ktorý ste videli, budú Rázsochy v júni 2025 odovzdané v hrubej stavbe?

Je to najnáročnejší projekt plánu obnovy. Na Slovensku sa nič podobné 30 rokov nestavalo. Budovali sa len menšie objekty. Aj pri mimoriadne efektívnom a veľmi dobre riadenom manažmente by boli určité problémy, lebo nikto taký projekt za dlhý čas nerealizoval. A rozhodne to nie je prípad Rázsoch, že by tam všetko fungovalo bezchybne. Práve na to sme upozornili cez investičný semafor, ktorý sme zverejnili začiatkom minulého týždňa, a cez krízové opatrenia, ktoré sme dali na vládu.

Vidíme veci spôsobujúce, že projekt nejde v časovom harmonograme, ktorý zabezpečí, aby sme sa dopracovali k hrubej stavbe do ukončenia plánu obnovy. Stále si myslíme, že situácia je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Lívia Vašáková

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie