Denník N

Oplatí sa nakupovať v Maďarsku? Čo je u susedov naozaj lacnejšie, toho je väčšinou nedostatok

Ilustračné foto N - Denisa Čimová
Ilustračné foto N – Denisa Čimová

Na Slovensku je polotučné mlieko o 20 centov lacnejšie než v Maďarsku, plnotučné mlieko dokonca o 47 centov, vyplýva z porovnania Napunku. Niektoré základné potraviny sú pre zastropované ceny síce lacnejšie v maďarských obchodoch, je ich však nedostatok.

Na Slovensku ešte stále prevláda tvrdenie, podľa ktorého sú v Maďarsku potraviny oveľa lacnejšie ako na Slovensku, a preto sa oplatí chodiť nakupovať za hranice. Potvrdiť alebo vyvrátiť to nie je jednoduché, už len pre neustále sa meniaci kurz forintu: ak forint oproti euru slabne, v Maďarsku budú potraviny vždy o niečo lacnejšie než na Slovensku.

Napunk porovnal ceny niekoľkých základných potravín, ktoré ponúka veľký obchodný reťazec na Slovensku a v Maďarsku.

Inflácia je vysoká v oboch krajinách. Podľa slovenského Štatistického úradu bola priemerná inflácia v roku 2022 12,8 percenta, v Maďarsku vzrástli ceny medziročne podľa maďarského Centrálneho štatistického úradu v priemere o 14,5 percenta.

Na prvý pohľad sa nezdá, že by šlo o veľký rozdiel. V prvej polovici minulého roka bol ešte rast cien v Maďarsku pomalší ako na Slovensku, potom však postupne čoraz viac zrýchľoval. V decembri dosiahla medziročná inflácia už 24,5 percenta, na Slovensku 15,4 percenta.

Brutálne zdražovanie

Ide však len o priemerné zvyšovanie cien, niektoré skupiny produktov zdraželi menej, iné viac. Potraviny boli v decembri na Slovensku o 29 percent drahšie ako pred rokom, v Maďarsku zdraženie dosiahlo až 44,8 percenta.

Ceny niektorých produktov v maďarských obchodoch narástli ešte drastickejšie:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie