Denník N

Šéf Esetu ďalej verí oživeniu žarnovickej preglejkárne. Projekt roky mešká, no stále môže dosiahnuť miliardové tržby

Areál oživovanej žarnovickej preglejkárne Vizualizácia - Energy Edge ZC
Areál oživovanej žarnovickej preglejkárne Vizualizácia – Energy Edge ZC
  • Plán rozbehnúť výrobu inovatívnych preglejok na výstavbu domov a do karosérií áut stále žije. Vinou covidu však jeho spustenie mešká už viac než tri roky.
  • V areáli bývalej žarnovickej preglejkárne, ktorá skrachovala krátko po prelome milénia, už stoja tri nové haly. Z veľkej časti sú v nich nainštalované aj výrobné technológie. Výroba sa môže rozbehnúť v priebehu tohto roku.
  • Zároveň stále platí, že prácu tu má získať postupne až tisíc ľudí. 
  • Za projektom stoja dvaja spolumajitelia Esetu Marko a Grund a špecialista na drevárstvo Šestina.

Pred letom roku 2019 sa Slovensko dozvedelo, že už koncom toho istého roku dvaja spolumajitelia najcennejšej slovenskej firmy Eset Richard Marko a Maroš Grund spolu so svojím partnerom na priemyselné projekty Jánom Šestinom rozbehnú v Žarnovici novú fabriku, ktorá môže časom na celosvetovom trhu uspieť podobne ako antivírusové systémy známej firmy.

Trend vtedy informoval, že v stredoslovenskom meste chcú začať vyrábať inovatívne preglejky nielen z dreva ale aj z plastov či kovov, ktoré sa vďaka svojej vyššej pevnosti budú dať využiť nielen na výstavbu oporných stien domov, ale nahradiť môžu aj kovové plechy na karosérie áut a trupy lodí. Do vývoja i výroby úplne novej technológie, akú svet doteraz nepozná, postupne chcela trojica vložiť zhruba 120 miliónov eur a celý projekt mal postupne vytvoriť až tisíc pracovných miest.

Odvtedy však výročné správy firmy Energy Edge ZC, pod ktorou majú traja investori tento svoj projekt, rok čo rok informujú iba o tom, že spustenie inovatívnej výroby sa zasa o rok odkladá.

Marko však aktuálne Denníku E potvrdil, že investícia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie