Denník N

Chcel byt v novostavbe v Rovinke: Vinou developera ho nemám, stratil som čas aj veľké peniaze

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

„Zlatým pravidlom Sunny Home je byť úprimný. Neskrývame pred vami nič. Žiadne skryté poplatky, žiadne podmienky, žiadne záväzky. Naším cieľom je vám pomôcť,“ píše sa na webe firmy Sunny Home. Jej klient Jaroslav Linka tvrdí, že má opačnú skúsenosť.

JAROSLAV LINKA (1977) vyštudoval Fakultu manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Pracuje ako front office manager assistent v hoteli vo Viedni.

V roku 2020 sa rozhodol kúpiť byt v plánovanej novostavbe v Rovinke. Developer podľa neho zlyhal, a tak dnes nemá ani zálohu, ktorú zaplatil, ani byt. Nový byt inde ho pre stratu času vyjde oveľa drahšie.

V roku 2020 ste sa rozhodli kúpiť byt v chystanej novostavbe. Kde a od koho?

Išlo o jednoizbový byt v Rovinke, ktorý mi mala predať eseročka Sunny Home B, ktorá sídli v bratislavskom Starom Meste a jej konateľom je Tomáš Sebök. Byt mal mať rozlohu 32,14 metra štvorcového, k tomu mal byť balkón a jedno parkovacie miesto vonku. Celé to malo stáť 81 900 eur, čo sa mi zdalo slušné a adekvátne.

Zmluvu o rezervácii som podpísal v decembri 2020. V apríli 2021 sa podpisovala zmluva o budúcej zmluve o prevode vlastníctva. To už bola z mojej strany zložená päťpercentná záloha, konkrétne 4095 eur. Byt mal byť skolaudovaný a odovzdaný do užívania v máji 2022. Všetko vyzeralo dobre.

Dnes je koniec januára 2023 a nemám ani byt, ani peniaze, miesto toho som minul ďalšie peniaze na právnikov a prišiel o ilúzie.

Prečo?

V októbri 2021 mi zrazu právnička eseročky T Finance Group Ľubica Mancová, ktorá zastupuje Sunny Home B, napísala, že je potrebné podpísať dodatok k zmluve, v ktorom som mal odsúhlasiť, že termín odovzdania bytu sa posúva na august 2022 a zároveň sa jeho cena navyšuje o päťtisíc eur. Mal som sa zaviazať aj k vyššej pokute v prípade odstúpenia od zmluvy – zrazu mala byť 10 percent, hoci v pôvodnej zmluve bola päťpercentná, teda vo výške rezervačného poplatku.

Ako to zdôvodnili?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie