Denník N

Ministerstvo financií môže prísť o stovky miliónov, ktoré pomáhali lepiť diery v rozpočte po atómovkách

Nebyť výnosov z obchodovania s emisnými kvótami, náklady na projekty, akými boli plošné testovanie, očkovacia lotéria, vlaky zadarmo alebo trináste dôchodky, by sa výraznejšie prejavili aj na zdraví verejných financií a ratingu Slovenska. Koláž – N; foto - N a reprofoto z vysielania RTVS
Nebyť výnosov z obchodovania s emisnými kvótami, náklady na projekty, akými boli plošné testovanie, očkovacia lotéria, vlaky zadarmo alebo trináste dôchodky, by sa výraznejšie prejavili aj na zdraví verejných financií a ratingu Slovenska. Koláž – N; foto – N a reprofoto z vysielania RTVS
  • Poslanci už dvakrát odložili hlasovanie o novele zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.
  • V hre sú stovky miliónov eur ročne, ktorými sa znižoval deficit rozpočtu.
  • Ide o peniaze od firiem, ktoré sú spoluzodpovedné za klimatickú krízu a musia nakupovať emisné kvóty, prezývané aj povolenky.
  • Podľa novely by malo ísť viac peňazí na kompenzácie pre energeticky náročný priemysel aj národným parkom.

Cez envirofond pritieklo v roku 2021 do štátneho rozpočtu 232 miliónov eur, ktoré sa však nemohli použiť na zelenú transformáciu ani na kompenzácie pre energeticky náročný priemysel. Rezort financií si ich nechal pre seba.

Znížil nimi deficit verejných financií v roku, keď minister financií Igor Matovič (OĽaNO) míňal peniaze na svoje populistické projekty. Presadil vtedy napríklad očkovaciu lotériu za takmer 30 miliónov eur a opakovane prebiehalo aj plošné testovanie. Podobne sa k výnosom z predaja emisných kvót správali aj predchádzajúci ministri financií za vlád Petra Pellegriniho a Roberta Fica.

Skupina poslancov zo strán bývalej koalície spoločne s ministerstvom životného prostredia navrhujú zmenu. Podľa ich spoločného návrhu by mala väčšina peňazí ostať envirofondu.

Prečo je to dôležité: Ak by novela prešla, väčšina výnosov z predaja emisných kvót by musela byť použitá na zelené projekty a udržanie energeticky náročného priemyslu na Slovensku (aby „neutekal“ tam, kde sú menej prísne environmentálne štandardy). Budúce vlády by však prišli o možnosť použiť stovky miliónov eur, ktorými doteraz plátali diery v rozpočte spôsobené populistickými projektmi.

Veľmi dôležitou zmenou by bolo, že by tak vznikol nový zdroj financovania národných parkov. Tie by sa mohli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Ján Budaj

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie