Denník N

Pomoc s energiami samosprávam dorazí v polovici februára. Čo s faktúrou za január?

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Mnohé samosprávy v týchto dňoch hrajú o čas, keďže faktúry za energie predbehli štátne kompenzácie.
  • Ministerstvo hospodárstva schému pomoci sľúbilo a pripravilo, no spustí ju až v polovici februára.
  • Obce a mestá však už dostali prvé účty za energie. Mnohé sa preto pýtajú, či ich majú zaplatiť a z čoho.

Dodávatelia energií v stredu v parlamente vysvetľovali, aké možnosti majú samosprávy, ktorým chodia vysoké účty za energie. Každý odberateľ je podľa nich iný a záleží na tom, akú veľkú spotrebu má obec či mesto a akú zmluvu má s dodávateľom uzavretú.

Výhodu majú odberatelia, ktorí dostávajú vyúčtovanie energií raz ročne. Je šanca, že peniaze od štátu im prídu ešte predtým, ako nastane splatnosť, prípadne rozdiel bude iba pár dní.

Tí s mesačným vyúčtovaním majú menej času, splatnosť faktúr za január sa už pravdepodobne skončila alebo dobieha v týchto dňoch. Ak na zaplatenie účtu nemajú, začne im dodávateľ účtovať úroky z omeškania. To je však situácia, ktorej sa chce každý vyhnúť. Dodávatelia vyzývajú obce a mestá, aby sa na nich v prípade problémov obrátili.

Mesačné či ročné vyúčtovanie?

To, či má obec nastavené mesačné alebo ročné vyúčtovanie, je dôležité pre termín splatnosti. Každý starosta či primátor by si mal preto skontrolovať dokument, ktorý mu dodávateľ zaslal. Pokiaľ dostáva vyúčtovanie raz ročne, zálohy sú celý rok rovnaké. Dodávateľ SSE hovorí, že gro neregulovaných zákazníkov funguje práve na zálohách.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Samosprávy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie