Denník N

Najväčší domáci špecialisti na energetické úspory majú toľko objednávok, že na ne zakladajú investičný fond

Lídri firmy na energetické úspory Koor - jej spolumajiteľ Milan Orlovský (vpravo) a riaditeľ pre organizáciu a prevádzku Michal Hesek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lídri firmy na energetické úspory Koor – jej spolumajiteľ Milan Orlovský (vpravo) a riaditeľ pre organizáciu a prevádzku Michal Hesek. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Asi žiadnemu odvetviu nepomohla energetická kríza k rastu viac ako firmám na energetické úspory.
  • Najväčší domáci hráč tejto brandže Koor dosiahol ešte predvlani tržby 12 miliónov eur, na tento rok už má zákazky za 35 miliónov.
  • Firma na pokrytie zákaziek založila aj vlastný investičný fond, cez ktorý získala už vyše tri milióny eur.
  • Jej spolumajiteľ opisuje aj to, aký by mal byť a koľko ušetrí ideálny úsporný projekt. Firma má za sebou aj modernizáciu sabinovskej väznice.

Vysoké ceny elektriny automaticky neznamenajú aj vysoké zisky pre jej výrobcov. Mnohým elektrárňam sa totiž zvýšili aj vstupné náklady, iné zase predali elektrinu už dávnejšie za nižšie ceny. Jednej brandži však energetická kríza výrazne pomohla – firmám špecializujúcim sa na energetické úspory, ktoré fabrikám, školám či nemocniciam navrhujú a inštalujú napríklad úspornejšie kotly, fotovoltické elektrárne a efektívnejšie regulačné systémy.

Najlepším príkladom je najväčšia tuzemská skupina v tejto oblasti v čisto slovenských rukách. Ešte predvlani mali spoločnosti skupiny Koor patriace Bratislavčanom Milanovi Orlovskému a Branislavovi Koreňovi sumárne tržby v objeme necelých 12 miliónov eur, no vlani im vyskočili na 19 miliónov a na tento rok majú už teraz podpísané kontrakty na tržby až v objeme 35 miliónov eur.

Biznis Kooru teraz rastie natoľko, že na financovanie svojich zákaziek založil aj vlastný investičný fond na získanie kapitálu od externých investorov. Má ho ako prvá menšia slovenská firma. Okrem nej majú fondy iba veľké investičné skupiny. Získavanie nového kapitálu cez fond robí Koor aj dosť transparentne, aby sa jeho noví investori nemuseli obávať o svoje investície.

Koor nešiel cestou vydávania dlhopisov na malú dcéru bez majetku založenú len na daný účel, ako to robia mnohé iné firmy. Majitelia skupiny radšej vytvorili fond KOOR ESG SICAV, na ktorý previedli celé vlastníctvo svojej najdôležitejšej firmy Koor. Tá zastrešuje aj všetky ostatné firmy skupiny – Koor OZE, Koor Východ, Koor Facility a Dispex. „Chceli sme byť k investorom do nášho fondu úplne otvorení a chceli sme pre nich maximalizovať garancie bezpečného investovania ich peňazí,“ hovorí Orlovský.

Vďaka väčšiemu kapitálu sa firma chce časom rozšíriť aj do niektorých susediacich krajín a do piatich rokov by tak svoje tržby mohla posunúť až na zhruba sto miliónov eur.

Takto bude v brandži energetických úspor konkurovať už aj tunajším dcéram veľkých energetických koncernov.

Ako vznikol Koor a čo ho dostalo na špicu brandže

Dvaja majitelia firmy sa dali dohromady pred vyše dvanástimi rokmi. Koreň vtedy pracoval pre firmu, ktorá dodávala tepelné čerpadlá jednej súkromnej škole, kam chodili aj Orlovského deti. Orlovský škole s danou objednávkou pomáhal. Dovtedy sa obaja nepoznali, no ako hovorí Orlovský, pri rokovaniach o čerpadlách pre školu si sadli tak, že sa rozhodli založiť spoločný biznis.

Obchodník Orlovský odvtedy riadi financie aj obchodné aktivity Kooru a technik Koreň sa zasa stará o jej samotné energetické riešenia.

Na post najväčšej slovenskej firmy brandže Koor posunulo hlavne to, že dokázal obísť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie