Denník N

Ceny bytov môžu ešte klesať, až kým si predávajúci nepovie, že radšej počká, hovorí realitný maklér (+ podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predaj bytov sa pomaly rozbieha, lebo ceny sa stabilizovali, a niektorí si to vyhodnotili tak, že možno teraz je ten čas, keď treba nakupovať, hovorí maklér bratislavskej realitnej spoločnosti Riešime bývanie Tomáš Kuba.

Vraví, že ceny bytov išli dole vo všetkých bratislavských lokalitách, v porovnaní so začiatkom minulého roka aj o 10 percent a pri niektorých starších bytoch aj o 20 percent. Klesli aj ceny bytov v niektorých novostavbách.

„Niektoré typy bytov môžu ešte zlacnieť, ale narážame na to, že predávajúci sa v určitom momente rozhodnú, že to radšej nebudú predávať,” hovorí.

Ceny prenájmov sa po prudšom náraste už stabilizovali, Kuba nečaká, že by sa v najbližších mesiacoch mali ešte zvýšiť.

Aká je teraz situácia na realitnom trhu v hlavnom meste? Začalo sa predávať viac bytov alebo sa predaj ešte nerozbehol po tom, ako bol hlavne na jeseň „zamrznutý“?

Trh sa pomaly rozbehol, ale ešte stále je brzdený ekonomickou situáciou, infláciou. Je pravda, že posledné tri mesiace minulého roka boli spomalené, ľudia nevedeli, čo sa opäť deje. Prirovnal by som to k situácii, keď sa začala pandémia. Teraz vidno, že už vedia, čo od toho môžu očakávať možno aj z finančnej stránky. Keď potrebujú kupovať, idú pomaly do toho. Stále je to iba pomalý rozbeh, ale je začiatok roka a hypotéky zdraželi.

Keď sme sa bavili na jeseň, vraveli ste, že na lepšiu nehnuteľnosť už nečaká 10 ľudí v rade a kupujúci sa môže dlhšie rozhodovať. Čo sa za tých pár mesiacov zmenilo? Veď úroky na hypotéky ďalej stúpajú, aj Európska centrálna banka naznačila, že plánuje sadzby dvíhať ďalej.

Situácia pri rozhodovaní kupujúceho je stále tá istá, má na výber. Minulý rok bola ponuka veľmi obmedzená, čo bola zmena oproti predošlým rokom. Na konci minulého roka sa ponuka nehnuteľností rozšírila, ale teraz sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie