Denník N

Křetínský a J&T vstúpia do slovenských atómok

Najväčším problémom okolo Slovenských elektrární sú rozostavané Mochovce, ktoré už mali dávno vyrábať elektrinu a ich cena už viackrát vzrástla na aktuálny odhad 4,6 miliardy eur. Foto - Tasr
Najväčším problémom okolo Slovenských elektrární sú rozostavané Mochovce, ktoré už mali dávno vyrábať elektrinu a ich cena už viackrát vzrástla na aktuálny odhad 4,6 miliardy eur. Foto – Tasr

Premiér Robert Fico chce opciu na kúpu kontroly nad Slovenskými elektrárňami. To, že by sme ju využili, je veľmi málo pravdepodobné, no už by mala byť dohodnutá.

Takú palebnú silu v energetike, akú bude mať po novom holding EPH ovládaný Danielom Křetínským a partnerom J&T Patrikom Tkáčom, nemá na Slovensku už nikto iný. Okrem najvýnosnejších častí Slovenského plynárenského priemyslu vstúpia aj do Slovenských elektrární.

V portfóliu tak budú mať aj atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach, či tepelné elektrárne v Novákoch a vo Vojanoch.

Zámer Enelu, aktuálneho talianskeho majiteľa elektrární, postupne predať svojich 66 percent vo firme česko-slovenskému holdingu EPH mala v stredu na stole aj vláda. Štát, ktorý má v elektrárňach 34 percent, transakciu už odobril.

Premiér po vládnom rokovaní konštatoval, že štát nemôže robiť nič, ak sa Taliani rozhodnú, že dohodu s EPH finálne podpíšu. „My nevieme zastaviť ten predaj,“ odkázal Fico. K podpisu zmluvy o predaji akcií by malo dôjsť v najbližších dňoch.

V skutočnosti si žiadny súkromník, a ani Enel, netrúfne proti vôli štátu vpustiť do strategickej firmy niekoho, koho by v nej štát nerád videl.

Vláda včera oficiálne poverila ministra hospodárstva Vazila Hudáka dohodnúť s Talianmi memorandum. Neformálne sa o ňom už rokuje dlhšie, no ako budú vyzerať definitívne ústupky Enelu v prospech slovenskej vlády, nie je jasné.

Predpokladá sa, že minister Hudák by mal s Talianmi podpísať memorandum o tom, že dostavajú Mochovce, a keď tak urobia a pôjdu predávať zvyšných 33 percent vo firme, bude mať štát predkupné právo na 17 percent. Toľko mu stačí, aby firmu ovládol.

Premiér vyhlásil, že ani štát by si dnes nezobral na seba zodpovednosť za dostavbu v takom stave, v akom dnes je. Inak povedané, ďalšie akcie by vo firme, tak ako ju vidí dnes, nekupoval.

V minulosti premiér nezvykol hovoriť o rizikách Mochoviec, o elektrárňach hovoril len ako o strategickej firme. Situácia okolo Mochoviec však môže byť veľké riziko pre vlastníka elektrární. Cena za ich dostavbu sa odhaduje na 4,6 miliardy eur a podľa dnešných cien elektriny na burze si na seba len tak nezarobí.

Premiér tiež hovoril o tom, že vlastne ani cena približne 350 miliónov eur za 33 percent akcií, ktoré si údajne dohodol holding EPH s Enelom, nie je konečná. „Pokiaľ viem, toto je len záloha, to nie je konečná cena,“ dodal premiér.

Tá by mala byť jasná až po dostavbe tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Teraz sa len dohodol vzorec, ako ju potom vypočítať podľa finančného zdravia elektrární a schopností Mochoviec si na seba zarobiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie