Denník N

Vysokoškoláci opísali, ako použili ChatGPT pri skúškach

Obrázok vygeneroval nástroj Midjourney
Obrázok vygeneroval nástroj Midjourney

Dostali sme dve hodiny na napísanie dvoch esejí, s pomocou umelej inteligencie mi stačila hodina. Potom som čakala, aby to nebolo nápadné. Dostala som 13 bodov z 20, čo mi zabezpečilo céčko. Asi polovica spolužiakov získala horšiu známku, opisuje študentka medzinárodných vzťahov Zuzana.

Vysokoškoláci si pri písaní akademických prác obľúbili umelú inteligenciu. Podvádzanie na vysokých školách bolo pomerne bežné aj doteraz, najmä počas covidového obdobia. S príchodom umelej inteligencie je to však oveľa jednoduchšie a v posledných mesiacoch ju študenti využívajú čoraz viac.

S najväčšími slovenskými a českými univerzitami sme komunikovali o používaní ChatGPT. Viaceré tvrdia, že nezaznamenali zneužívanie chatbota, ale jeho existenciu si uvedomujú. Od študentov počuť opak.

Napríklad keď študentka informatiky Diana nevedela dokončiť úlohu v programovacom jazyku Python, použila spomínaný softvér na vypracovanie celého kódu. “Verziu som trochu prerobila, aby to nevyzeralo ako okopírované a odovzdala som to,” hovorí. Za úlohu získala plný počet bodov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Školstvo

Technológie

Umelá inteligencia

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie