Denník N

Onkologické lieky sa vyhadzujú, a preto sa s nimi dá kšeftovať

Príprava cytostatík pre onkologických pacientov. Ilustračné foto - TASR
Príprava cytostatík pre onkologických pacientov. Ilustračné foto – TASR

Šesť ľudí, ktorí pracovali v Národnom onkologickom ústave, sa priznalo ku krádeži, polícia preveruje viac ľudí.

Prípad krádeže liekov v Národnom onkologickom ústave vzbudil obrovské pohoršenie a vynorila sa s ním aj otázka, ako je možné, že sa dajú kradnúť drahé onkologické lieky. Konkrétne cytostatiká, ktoré sa používajú aj na výrobu chemoterapie.

Obvinení šiesti zamestnanci ústavu, ktorí sa už priznali, pracovali na oddelení, kde sa lieky pre pacientov pripravujú. Celkovo polícia obvinila deväť osôb. Lieky sa tam riedia pre konkrétneho pacienta, dávka sa vždy určuje podľa jeho hmotnosti a výšky. Ak má napríklad ampulka lieku 150 gramov a pacient potrebuje 400-gramovú dávku, z tretej ampulky zostane 50 gramov.
Mali vylievať, no nevylievali
Týchto 50 gramov by sa podľa pravidiel malo vyhadzovať a ďalší pacient by mal dostať nové ampulky. Zamestnanci Národného onkologického ústavu však zvyšky nevyhadzovali a pridávali ich do roztoku ďalších pacientov. Vďaka tomu im zostávali neotvorené ampulky, ktoré by pri správnom postupe neostali. Tie zrejme predávali firme, ktorá ich pravdepodobne vyviezla za hranice.

Polícia má podľa informácií Nového Času preverovať aj dvoch zamestnancov farmaceutických firiem.  Malo ísť o ľudí z distribučných spoločností, ktoré majú na starosti dodávanie liekov.

Takýto spôsob manipulácie s liekmi pre pacientov nebol nebezpečný, no lekár a onkológ Štefan Korec upozorňuje, že to nie je v poriadku, pretože pri spájaní zvyškov existuje riziko nepresností. Keď sa totiž dávajú zvyšky do roztoku, môže časť látky ostať v ampulke. Pri liekoch, ktoré mali miznúť zo zásob štátneho onkologického ústavu, však nebola potrebná až taká detailná presnosť, a tak to nemuselo byť také nebezpečné ako pri iných liekoch, hovorí Korec.

Poisťovne preplácajú zvyšok lieku, ktorý sa vyhodí práve preto, aby boli lieky pripravené čo najpresnejšie a pre pacienta bezpečnejšie. Ak by u nás neplatil tento princíp, tak by sa dali používať zostatky liekov legálne, nemocnice by ich minuli menej a poisťovne by ušetrili.

Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa len vlani minula 300 miliónov eur na liečbu onkologických pacientov. K najčastejším diagnózam patril zhubný nádor prsníka a rakovina hrubého čreva a konečníka. Práve na tieto ochorenia sa používajú lieky, ktoré mali byť ukradnuté.

Nelegálne obchodovanie s onkologickými liekmi nie je ojedinelé. Lieky sa riedili napríklad v Spojených štátoch a prípady nesprávnej manipulácie zaznamenali aj u nás zhruba pred 15 rokmi. „Ide o  drahé lieky, a preto to k podvodom láka,“ vysvetľuje Korec.

Vtedy išlo najmä o riedenie liekov, ktoré je nebezpečnejšie. Pri riedení pacient dostane menej látky, čo znamená, že nedostane dávku, ktorú by mal. Lieky sú totiž účinné, keď sa podá maximálna dávka na počet kíl a výšku.
Drahé lieky
Ľudia z onkologického ústavu kradli drahé lieky. Ide o Herceptin a podľa informácií Aktuality.sk aj Avastin. Otázne je, koľko ich bolo a ako dlho sa to dialo. Objem a konkrétne lieky zatiaľ ústav ani polícia nechcú prezradiť. Prvý liek sa podáva pri liečbe rakoviny prsníka, druhý sa používa na liečbu pokročilej rakoviny hrubého čreva alebo konečníka. Oba vyrába firma Roche. Firma neodpovedala na otázky, či o prípade vie a či prešetrujú aj jej zamestnancov.

Lieky patria medzi najdrahšie. Práve preto lákajú na vývoz, takzvaný reexport. Polícia teraz rieši, či aj lieky z Národného onkologického ústavu išli do zahraničia.

Ako to funguje? Na Slovensku  je cena liekov jedna z najnižších v Európe. Ceny určuje štát, ktorý ich počíta ako priemer troch najnižších cien daného lieku v iných krajinách Európskej únie. V okolitých krajinách je tak cena liekov často vyššia ako u nás.

Avastin stojí u nás 264,33 eura (menšie balenie). V Rakúsku je to 368 eur. Rozdiel v cene jedného balenia so štyrmi ampulkami je sto eur, čo je dostatočný priestor na to, aby predávajúci niečo spustil z ceny a stále veľa získal. Ak by sa liek predával do Nemecka, bolo by to podobné. Herceptin je ešte drahší. Menšie balenie stojí 485,99 eura, v Rakúsku je to 690 eur, čo je rozdiel vyše dvesto eur.

O vyvážaní liekov sa u nás hovorí už dlho. Niektoré odhady hovoria, že by za hranice mohlo ísť desať percent z onkologických liekov, ktoré k nám prídu. „Onkológovia na to poukazujú, aj keď osobne som sa s tým nestretol. Ale kolegovia sa nad tým pohoršujú,“ hovorí lekár Korec.

Polícia zatiaľ nechce o prípade vzhľadom na prácu na ňom viac prezradiť. Obvineným hrozí trest tri až desať rokov. Podnet na políciu dal riaditeľ ústavu Juraj Dolinský. Ústav už zamestnancov prepustil.
Ďalšie prípady?
Ministerstvo zdravotníctva, pod ktoré patrí Národný onkologický ústav aj veľké nemocnice a ústavy, neodpovedalo, či bude iniciovať kontroly a či sa niečo podobné nedeje aj inde. „Teraz sú ďalšie kroky na vyšetrovateľoch. Aj z pohľadu nastavenia účinných protiopatrení je dôležité prípad čo najskôr došetriť. Ak sa podozrenia preukážu, je takéto konanie odsúdeniahodné,“ povedal hovorca Peter Bubla.

Druhý veľký štátny Východoslovenský onkologický ústav odmieta, že by sa niečo podobné dialo u nich. „U nás je takáto krádež onkologických liekov absolútne bezpredmetná, kontrola je zabezpečená elektronicky vo viacerých úrovniach a ani v minulosti sa to u nás nikdy nestalo,“ povedala generálna riaditeľka Nataša Džunková.
Nakupujú ich aj poisťovne
Keďže ide o drahé lieky, poisťovňa ich schvaľuje vždy na konkrétneho pacienta. Niektoré poisťovne drahé onkologické lieky nakupujú pre viaceré nemocnice či ústavy. Avastin aj Herceptin napríklad štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni dodáva firma Medical Group. Všeobecná má najviac poistencov.

Medical Group vyhrala v polovici roka jednu z najväčších súťaží na lieky, ktorá u nás bola. Celkovo má dodať pre poistencov štátnej poisťovne Avastin za 56 miliónov eur.

Firma Medical Group je známa najmä po kauze CT v piešťanskej nemocnici, predražený prístroj tam totiž mala dodať práve táto firma. Patrí k najväčším dodávateľom u nás. V minulosti bol jedným z vlastníkov bývalý predseda parlamentu Pavol Paška. Firma na otázky o tomto prípade neodpovedala.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie