Denník N

Ukážeme svetu, ako sa to robí. Nový Zéland chce zdaňovať kravské trávenie

Kravy na farme manželov Mossovcov. Foto - Cameron James McLaren/Washington Post
Kravy na farme manželov Mossovcov. Foto – Cameron James McLaren/Washington Post

Píše Rachel Pannettová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

George Moss kráča vulkanickou krajinou pokrytou trsmi trávy a sleduje stádo kráv, ktoré po druhom dojení dňa prechádza prašnou cestou na pastvu.

Jeho plemenné kravy patria k najproduktívnejšiemu novozélandskému dobytku, čo je výsledkom starostlivého chovu a dostupnosti kvalitných pastvín.

Milióny rokov sopečnej činnosti v tejto oblasti vytvorili bohaté pôdy ideálne pre tento druh farmárčenia založeného na voľnom výbehu a kŕmení trávou. Dojné kravy sa vďaka tomu zaradili medzi najväčšie zdroje vývozu v krajine.

Tráviace procesy hospodárskych zvierat – v podstate ich grganie – uvoľňujú do ovzdušia skleníkový plyn metán. V dôsledku toho má poľnohospodárstvo na svedomí polovicu novozélandských emisií.

Ostrovný štát, ktorý pre jeho dominantné postavenie na svetovom trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami prezývajú aj „Saudská Arábia mlieka“, teraz čelí dileme, ako nájsť rovnováhu medzi obrovským príspevkom farmárov k miestnej ekonomike a plnením záväzkov týkajúcich sa skleníkových plynov.

Keď bol Moss mladší, myslel si, že dôsledky klimatických zmien sú prirodzenou súčasťou cyklu. Teraz sa však nedokáže vyhnúť realite.

„Najbližšiu hodinu, hodinu a pol budú jesť a potom budú len tak postávať a grgať,“ povedal počas jedného novembrového popoludnia, keď pozoroval svoje kravy, ako obžierajú jeden trs vysokej trávy za druhým.

Nový Zéland, ktorý sa do roku 2050 zaviazal dosiahnuť nulové emisie oxidu uhličitého, minulý rok ako prvý štát na svete navrhol daň z kravských emisií.

Poplatok bude závisieť od viacerých faktorov, napríklad počtu chovaných zvierat, veľkosti farmy, typu používaného hnojiva či krokov, ktoré farmári iniciatívne podniknú na zníženie svojich emisií. Očakáva sa, že do roku 2050 sa množstvo metánu vypúšťaného do atmosféry hospodárskymi zvieratami zníži až o 47 percent.

Niektorí farmári budú musieť pre splnenie tohto cieľa zmenšiť svoje stáda, čo môže ohroziť ich podnikanie. Podľa vládnych modelov do roku 2030 môžu príjmy z oviec a hovädzieho dobytka klesnúť o približne 20 percent.

To by znamenalo, že mnohé farmy už nebudú životaschopné.

Smelo do toho

Spory medzi poľnohospodárskym sektorom a vládnymi snahami znížiť emisie sa odohrávajú po celom svete. Asi tretina všetkých svetových emisií skleníkových plynov súvisí s potravinami.

Najväčší podiel na tom má

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie