Denník N

Významná firma bývalého šéfa elektrární z čias SDĽ nezvláda svoje dlhy. Súdy žiada o ochranu pred veriteľmi

Štefan Košovan (vpravo) bol za vlády Mikuláša Dzurindu generálnym riaditeľom Slovenských elektrární. Archívne foto – TASR
Štefan Košovan (vpravo) bol za vlády Mikuláša Dzurindu generálnym riaditeľom Slovenských elektrární. Archívne foto – TASR
  • Tradičný dodávateľ technológií pre vodné diela a elektrárne STM Power iba štátu dlží na odvodoch a daniach skoro 120-tisíc eur.
  • Jej vplyvný majiteľ Štefan Košovan, ktorý dakedy šéfoval Slovenským elektrárňam aj skrachovanej Devín banke, najskôr posielal svoju firmu do konkurzu, no neskôr prišiel s iným návrhom na oddlženie.
  • V posledných rokoch mala firma kontrakty aj v rizikovej kubánskej energetike.

Dubnická firma STM Power už vyše dvadsať rokov opravuje vodné diela a stavia aj vodné elektrárne, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Jej majiteľ Štefan Košovan patril na prelome milénií medzi vplyvných ľudí ekonomiky aj politiky.

Teraz si však firma nevie poradiť so svojimi dlhmi. Na jej vlastnú žiadosť v nej už žilinský okresný súd rozbehol aj reštrukturalizačné konanie. Sudca o tom rozhodol posledný januárový deň.

O tom, či sa podniku podarí oddlženie dotiahnuť až do konca, nebude rozhodovať iba súd, ale aj jeho veritelia. Výhodou pre STM Power však je, že počas reštrukturalizačného konania jej už nehrozia exekúcie od menej trpezlivých veriteľov.

Firma padla do dlhov aj napriek tomu, že sa jej v minulosti darilo získavať od štátu aj dosť robustné eurofondové výpomoci. V rokoch

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie