Denník N

Doba kešu sa vďaka Sme rodina nekončí, Kollár chce dostať právo na hotovosť do ústavy

Peňaženka, ktorá patrila dílerovi drog. Foto - TASR
Peňaženka, ktorá patrila dílerovi drog. Foto – TASR

Predseda parlamentu si pomáha nepravdivým argumentom a tvrdí, že Rakúsko má poistku na hotovosť v ústave.

Už v prvom týždni po rozhodnutí parlamentu, že predčasné voľby budú 30. septembra, začali koaliční politici prichádzať s populistickými návrhmi. Okrem pokusu poslancov najmä z klubu OĽaNO zakázať nedeľný predaj prišiel predseda OĽaNO Igor Matovič s návrhom znížiť platy poslancov o 2000 eur.

Praktický život ľudí a firiem, ale aj finančné zdravie štátu ovplyvňuje hlasovanie Sme rodina a dvoch poslancov OĽaNO z minulého týždňa, po ktorom zostáva v platnosti možnosť platiť neobmedzene v hotovosti. Obchádza sa tak desať rokov platné pravidlo, že právnické osoby a podnikatelia nesmú platiť hotovosťou viac než 5000 eur a fyzickým osobám to štát zakazuje pri sumách nad 15-tisíc eur.

Odborný pohľad

Rozhodnutie poslancov ide proti názoru kľúčových inštitúcií, ktoré dohliadajú na financie štátu – ministerstva financií, finančnej správy aj Národnej banky Slovenska. Zjednodušene povedané, platby v hotovosti – teda v „keši“ – vytvárajú priestor pre tieňovú ekonomiku a daňové úniky.

Hotovosť sa do slovenského účtovníctva vrátila v dôsledku toho, že počas výnimočného, núdzového stavu a v čase, keď je vyhlásená mimoriadna situácia, zo zákona neplatia obmedzenia na bezhotovostné platby. Keďže štát v roku 2020 vyhlásil počas pandémie covidu mimoriadnu situáciu a neskôr ju nezrušil pre vojnu na Ukrajine, platby v hotovosti môžu prebiehať neobmedzene. Dokedy to bude platiť, nie je počas vojenského konfliktu na Ukrajine zrejmé.

Vláda chcela minulý týždeň neobmedzené platby v hotovosti zrušiť iba pre stav mimoriadnej situácie. Pokiaľ by štát vyhlásil výnimočný či núdzový stav, hotovosťou by sa dalo platiť neobmedzene.

Pohľad Sme rodina

Sme rodina tento návrh prekvapujúco v parlamente nepodporilo. A nielen to, verejne sa začalo angažovať ako zástanca platieb v hotovosti, čo je pre časť verejnosti ľúbivá téma, ktorá však v reálnom živote nemá nič spoločné so zákonom, o ktorom poslanci minulý týždeň hlasovali.

Zákon o obmedzení platieb v hotovosti neznamená

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Sme rodina

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie