Denník N

Rodinná firma Mikona sa od áut posúva aj do realít. Z bratislavskej historickej teplárne chce spraviť kancelárie

Mikona chce historickú budovu teplárne prestavať na kancelársko-obchodné centrum Foto - Mikona
Mikona chce historickú budovu teplárne prestavať na kancelársko-obchodné centrum Foto – Mikona
  • Podnikateľská rodina Crkoňovcov patrí k najväčším hráčom domáceho rodinného podnikania, hoci sa v médiách vôbec neobjavuje.
  • So svojou sieťou pneuservisov Mikona je najväčším predajcom pneumatík v krajine s ročnými tržbami presahujúcimi 50 miliónov eur, no púšťa sa aj do iných biznisov.
  • Najnovšie sa posúva do developerstva. Objekt historickej teplárne v areáli bývalej bratislavskej chemičky Istrochem chce prebudovať na nové kancelársko-obchodné centrum.

Na začiatku 90. rokov minulého storočia púchovská rodina Crkoňovcov nemala svoj vstup do podnikania s pneumatikami vôbec jednoduchý. Jej prvý sklad v obci Lúky pod Makytou zachvátil len rok po otvorení masívny požiar.

Líder podnikania rodiny Miroslav Crkoň sa cez obrovské materiálne škody napokon preniesol a postupne svoju sieť pneuservisov a skladov s pneumatikami rozšíril natoľko, že dnes drží v brandži až zhruba pätinový trhový podiel. Žiadny iný konkurent také množstvo pneumatík na Slovensku nepredáva. A to je Mikona aj dosť zisková. Každoročne rodine v čistom zarobí niekoľko miliónov eur.

Asi aj vďaka zaujímavým výnosom z pneumatík sa Crkoňovci, ktorých je dnes v Mikone už päť, nedržia iba svojho hlavného biznisu. Už dlhšie predávajú aj autá a venujú sa aj energetike či cestovnému ruchu. Najnovšie sa púšťajú aj do realitného biznisu.

Index zverejnil, že bratislavský magistrát aktuálne Mikone povolil prestavať na kancelárie i obchodné priestory historickú budovu bývalej teplárne v priemyselnom areáli chemičky Istrochem. Ide o objekt postavený ešte pred druhou svetovou vojnou – v roku 1938.

Investori sa pritom do prestavby historických priemyselných budov až tak často nepúšťajú. Môže ísť síce o esteticky zaujímavé projekty kombinujúce staršiu architektúru s novšou, no zároveň ide aj o finančne náročné zámery.

Mikona bude mať v objekte

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Bratislava

Developeri v Bratislave

Firmy

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie