Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Nová americká ekonomická paradigma

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autor je bývalý minister financií

Vo viacerých článkoch v tejto mojej rubrike sme sa venovali „novým vetrom“, ktoré vejú v globálnej ekonomike v poslednom čase. Ide najmä o deglobalizáciu a renesanciu ekonomického nacionalizmu, protekcionizmu, zväčšovania úlohy a zásahu štátu do ekonomiky najmä v oblasti aktívnej priemyselnej politiky.

USA sú, a ešte zrejme dlho budú, svetovým ekonomickým lídrom. Všetko dôležité, čo sa tam stane, ovplyvňuje významne aj svetovú ekonomiku, Európsku úniu, región strednej a východnej Európy aj Slovensko. Preto je dôležité chápať, čo sa tam deje, prečo sa to deje, ako sa nás to dotýka a čo treba robiť, aby sme minimalizovali negatívne dosahy a prípadne aj inkasovali benefity.

Bidenova administratíva presadila v americkom kongrese tri kľúčové zákony, cez ktoré dochádza k zásadným zmenám v doterajšej doktríne ekonomickej politiky. Tá bola založená na štíhlom štáte, minimálnom priamom aktívnom zasahovaní do ekonomiky, presadzovaní slobodného obchodu a otvorenej konkurencie nielen v USA, ale aj všade inde vo svete.

Tomu je koniec. Prvým

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Európska únia

Joe Biden

Klimatická kríza

Priemysel

Ekonomika, Komentáre, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie