Denník N

Chcete fotovoltiku na dome? Je najvyšší čas začať s prípravou

Ilustračné foto - Jumpstory.com
Ilustračné foto – Jumpstory.com

Málokomu počas zimných dní napadne inštalovať na streche fotovoltiku. No aj keď sa v tomto období solárne technológie bežne nemontujú, je to ideálny čas na prípravu. Obzvlášť preto, že dopyt po fotovoltike by mal byť aj tento rok enormne vysoký.

Firmy majú domáce slnečné elektrárne naskladnené a zariadenia vedia dodať do piatich dní. Problematická je ich inštalácia a sprevádzkovanie. „U nás to trvá asi mesiac. Záleží od kapacity technikov a množstva práce,“ hovorí Ján Meľoš, konateľ banskobystrickej firmy Altys. Podľa neho je záujem primeraný zimnému obdobiu, predpokladá však, že termíny sa začnú postupne s príchodom teplejšieho počasia predlžovať. Zarezervovať si termín u inštalatérov preto odporúča už teraz.

Distribučné spoločnosti zase hovoria, že ani príchod zimy neovplyvnil záujem odberateľov o pripájanie fotovoltických panelov. „Mesačne spracúvame približne tisíc žiadostí. Oproti letným mesiacom 2022 ich počet ešte stúpol,“ hovorí Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslovenskej distribučnej.

Každý záujemca o solárnu elektráreň musí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie