Denník N

Chorvátsko chce za prepravu ropy pre Slovnaft šesťnásobok toho, ako je bežné. Hirman to už rieši s chorvátskym ministrom

Minister hospodárstva Karel Hirman. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister hospodárstva Karel Hirman. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Chorvátska štátna firma Janaf zdvihla Slovnaftu za prepravu ropy poplatky o desiatky miliónov eur ročne. Ak by ich rafinéria mala platiť, zvýši to aj ceny jej palív.
  • O probléme už komunikovali aj ministri hospodárstva Slovenska a Chorvátska.
  • Pomôcť by mohol spoločný tlak viacerých krajín, v ktorých sa predávajú palivá Slovnaftu.
  • Vyššie zdanenie Slovnaftu, ktoré navrhujú poslanci, podľa rafinérie ohrozuje investície do prestavby na inú ako ruskú ropu.

Jediná domáca rafinéria Slovnaft postupne znižuje odber ruskej ropy tak, ako jej to predpisujú európske sankcie voči Rusku. Veľký problém má však s nákladmi na prepravu. Chorvátsky štátny podnik Janaf jej výrazne zvýšil poplatky za využívanie ropovodu z jadranského prístavu Omišalj, kam sa surovina dováža zaoceánskymi tankermi.

Slovnaft bez spresnenia hovorí, že Janaf si za prepravu účtuje najvyššie poplatky v celej EÚ a ide o násobne vyššie sumy, ako je bežné.

Podľa informácií Denníka E z rafinérskej branže sú poplatky Chorvátov dokonca skoro šesťnásobne vyššie, ako si účtuje napríklad slovenský alebo český národný prepravca ropy. Ak by ich Slovnaft mal naozaj platiť Janafu, za celý rok ho to stojí desiatky miliónov navyše a to by už musel premietať aj do cien svojich palív. Len z titulu vyšších chorvátskych prepravných poplatkov by Slovnaft ceny svojej nafty i benzínov musel zdvíhať o niekoľko centov na liter. Jeho palivá pritom dominujú nielen na tuzemskom trhu, ale sa vyvážajú aj do viacerých okolitých krajín.

Chorvátsky ropovod Adria je pritom pre Slovnaft zatiaľ jedinou reálnou trasou, ktorou si vie dnes dovážať väčšie objemy inej ako ruskej ropy.

Pri tomto všetkom nie je prekvapením, že problém sa rieši medzi Slovenskom a Chorvátskom už aj na vysokej politickej úrovni.

Ministerstvo hospodárstva potvrdilo Denníku E, že už

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Karel Hirman

Ekonomika

Teraz najčítanejšie