Denník N

Keby si niektorí nesporili roky v dlhopisoch, mohli mať na dôchodkovom účte raz toľko, hovorí ekonóm Šebo (+ podcast)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Reforma druhého piliera je dobrá, nedokáže však úplne vyriešiť to, že niektorým sporiteľom ušiel za desať rokov 100-percentný výnos, lebo si sporili v dlhopisových fondoch, a nie v akciách, hovorí ekonóm Ján Šebo z tímu plánu obnovy na úrade vlády. Dozerá tam na to, ako vláda plní svoje záväzky v oblasti dôchodkového systému.

Sporitelia v týchto dňoch dostávajú informáciu o svojich dôchodkových úsporách. Mnohých nepoteší odhadovaná výška dôchodku z druhého piliera, bude to však menšia časť ich celkového dôchodku. Podľa Šeba však vo výpise chýba podstatná informácia, aká časť z príjmu sporiteľa to asi bude.

V rozhovore ešte vraví:

  • či sa má sporiteľ obávať toho, keď sú dôchodkové fondy nejaký rok v strate;
  • čo si myslí o nových garanciách v druhom pilieri;
  • či sa oplatia dobrovoľné príspevky v druhom pilieri, alebo ako si inak zväčšiť svoj budúci dôchodok.

Vlani boli všetky dôchodkové fondy v druhom pilieri v strate. Samozrejme, nielen tieto fondy. Prerábali mnohé akciové a dlhopisové investície. Sporitelia to teraz uvidia aj vo výpisoch z dôchodkového účtu. Majú tým byť znepokojení?

Dôchodková reforma je vlajkovou loďou plánu obnovy aj vlády, aj minister práce si ju zobral za svoje. Vždy však naráža na realitu vývoja finančných trhov. Straty dôchodkových fondov nie sú spôsobené dôchodkovou reformou, ale vývojom finančných trhov. Hlavný dôvod bola vysoká inflácia a reakcia centrálnych bánk, ktoré začali zvyšovať úrokové sadzby. Akýkoľvek pohyb sadzieb smerom nahor spôsobuje, že klesajú ceny dlhopisov. Preto prerábali ľudia aj v dlhopisových fondoch. Tým, že vám rastú úrokové sadzby, akcie musia zákonite klesať, lebo firmám rastú úrokové náklady. A to zase ťahalo dole aj akciové trhy. K tomu sa ešte pridala nešťastná vojna na Ukrajine, ktorá vniesla nestabilitu do medzinárodných ekonomických vzťahov.

Niektorí sporitelia sa obávajú práve toho, že ani tento rok nebude lepší, lebo situácia vo svete nie je najlepšia. Napríklad nevyzerá to tak, že by sa vojna

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Dôchodky a dôchodkový vek

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie