Denník N

Keby som nemal také veľké oči, firma vôbec nemusela skončiť takto, hovorí zakladateľ Dedolesa (+ podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po rokoch rastu sa známa firma Dedoles ocitla v situácii, keď musí prejsť takzvanou reštrukturalizáciou. V praxi to znamená, že jej nezabezpečení veritelia by sa mali vzdať časti svojich pohľadávok. Je tu však šanca, že uvidia viac než 65 percent z toho, čo im firma dlhuje, sľubuje zakladateľ a aktuálne stopercentný majiteľ Dedolesa Jaroslav Chrapko.

V rozhovore vysvetľuje aj to:

  • ako sa firma postupne ocitla v problémoch;
  • prečo prestala byť efektívna reklama na Facebooku;
  • či je, naopak, efektívna televízna kampaň so škrečkami;
  • prečo sa vzdal riadenia firmy a kde sa vidí o päť rokov.

Vaša firma od roku 2019 generovala tržby v niekoľkých desiatkach miliónov eur, teraz má ozdravný plán, čo bežne znamená, že veritelia by sa mali vzdať časti svojich peňazí. Čo to znamená pre vašich veriteľov?

V našom ozdravnom pláne sme nastavili plnenie zabezpečeným veriteľom na sto percent, lebo tam sa to vlastne ani inak nedá. Technicky majú záložné právo na veľkú časť nášho majetku, primárne teda ide o banky. Nezabezpečeným sme nastavili plnenie na 64,47 percenta. Toto číslo nám vyšlo z toho, ako sme si nastavili prognózu na najbližších päť rokov.

Koľko je to v eurách?

Dlh voči nezabezpečeným veriteľom bol asi 20 miliónov eur a reálne vyplatíme o 35 percent menej, teda o približne 7 miliónov eur menej.

Existuje nejaká šanca, že by uvideli všetky peniaze?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie