Denník N

Graf dňa: Vláda sa spolieha na silný finiš v čerpaní eurofondov, ekonómovia sú menej optimistickí

  • Analytici ministerstva financií predpokladajú, že Slovensko napokon vyčerpá 92 percent eurofondov z predošlého programového obdobia, ekonómovia slovenských bánk odhadujú, že to bude menej.
  • Slovensko môže zdroje z rozpočtu 2014 až 2020 použiť do konca tohto roka, zatiaľ z nich vyčerpalo 70 percent, čo je viac ako pri predošlom programovom období.

Aktuálna prognóza ekonomického rastu ministerstva financií počíta s dočerpaním drvivej väčšiny eurofondov z minulého sedemročného rozpočtu aj napriek tomu, že rok pred konečným termínom zostáva ešte minúť skoro tretinu balíka určeného pre Slovensko. Aj keď tradične silný finiš by to mohol zachrániť, ekonómovia sú menej optimistickí ako vládni analytici.

Graf dňa ukazuje, ako sa vyvíjalo čerpanie európskych zdrojov z rozpočtu na roky 2014 až 2020 v porovnaní s predchádzajúcim programovým obdobím. Zdroje sa môžu čerpať ešte tri roky po jeho skončení, čiže do konca roku 2023, a aktuálne Slovensko minulo 70 percent alokovanej sumy. V roku 2014 – rok pred koncom lehoty na dočerpanie väčšiny zdrojov z predošlého rozpočtu – to bolo len

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie