Denník N

Životné minimum porastie výraznejšie. Podľa odborárov to nestačí

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Životné minimum sa už bude valorizovať podľa nízkopríjmovej inflácie.
  • Výsledkom by malo byť výraznejšie zvyšovanie sociálnych dávok – tento rok v júli by mali vzrásť o 13 percent.
  • Podľa odborárov je to len kozmetická zmena, zvýšiť treba podľa nich základnú sumu.

Odborníci pravidelne kritizujú, že životné minimum, na ktoré je naviazané vyše šesťdesiat sociálnych dávok a daňových veličín, nerastie tak, ako sa zvyšujú životné náklady. Zmeniť to má čiastočne pozmeňujúci návrh poslankyne Lucie Drábikovej (OĽaNO), ktorý poslanci schválili v novele zákona o hmotnej núdzi.

V čom bol problém

Od životného minima sa odvíjajú nielen rôzne sociálne dávky a príspevky, ale aj napríklad mnohé daňové či ekonomické veličiny. Pre stagnáciu životného minima však v minulosti „zamrzli“ na rovnakej úrovni aj dávky, daňové úľavy či sociálne príspevky.

Rozhodujúcim obdobím, za ktoré sa dnes zisťuje, ako rástli životné náklady nízkopríjmových domácností, je obdobie od apríla predošlého roka do apríla aktuálneho roka.

Napríklad vlani medziročný rast životných nákladov nízkopríjmových domácností dosiahol 11,5 percent. Čistý príjem na jednu osobu však rástol len o 7,5 percenta, teda približne o 16,30 eura na 234,40 eura mesačne. A o takéto percento sa zvýšilo s platnosťou od júla 2023 aj životné minimum.

Po novom sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Inflácia

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie