Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Cesta Ukrajiny do EÚ bude dlhá, hospodárska spolupráca sa však prehlbuje

Charles Michel, Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyen. Foto - TASR/AP
Charles Michel, Volodymyr Zelenskyj a Ursula von der Leyen. Foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Ukrajina má veľký potenciál obnoviteľných zdrojov energie a veľký poľnohospodársky sektor.
  • Komisia má plán, ako zabrániť dominancii Nemecka v poskytovaní štátnej pomoci.
  • Míňanie eurofondov na krízy znamená, že peniaze chýbajú na vyrovnávanie regionálnych rozdielov.

1. Cesta Ukrajiny do EÚ bude dlhá, hospodárska spolupráca sa však prehlbuje

Samit EÚ – Ukrajina v Kyjive bol (aj) o manažovaní očakávaní. Predstavitelia Únie hľadali rovnováhu medzi poskytnutím nádeje a neživením nerealistických očakávaní. Ukrajina tak nedostala žiaden pevný termín vstupu do Európskej únie a čaká ju dlhý prístupový proces. Základnou podmienkou je plnenie kodanských kritérií. Realizácia reforiem nie je ani pri najlepšej snahe v podmienkach vojnového stavu jednoduchá.

Tento týždeň cestoval prezident Zelenskyj do Európy, zúčastňuje sa aj na samite lídrov EÚ. Ani tam nedostane konkrétny dátum vstupu. Prehlbovanie spolupráce však nemusí čakať na plné členstvo Ukrajiny v EÚ.

Čo sa deje

Ukrajina by už v tomto roku mala vstúpiť do viacerých kľúčových európskych programov. Skloňuje sa bezcolný prístup pre ukrajinský vývoz, prístup do bezplatnej roamingovej zóny EÚ či jednotnej oblasti platieb v eurách (SEPA). Zároveň Komisia umožní Ukrajine účasť na iniciatívach ako Erasmus či Enterprise Europe Network. Aj o týchto oblastiach sa na samite intenzívne debatovalo.

Okrem toho v minulom roku Ukrajina akcelerovala proces pripájania sa k európskej elektrickej sieti, čo umožňuje prehĺbenie vzájomného obchodu s elektrickou energiou.

Únia takisto otvorila trh ukrajinským poľnohospodárskym produktom. Ich dovoz otvoril ukrajinskému agrosektoru nový bonitný trh. Európska komisia však musí riešiť, ako pomôcť farmárom v okolitých krajinách, ktorí čelia novej silnej konkurencii.

Prečo je to dôležité

Pred

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie